Example: biology

: 1593 Kabul Tarihi : 24/4/1930 Yayımlandığı R.Gazete : 6 ...

1061. UMUM HIFZISSIHHA KANUNU (1) (2). Kanun Numaras : 1593. Kabul Tarihi : 24/4/1930 . Yay mland : 6/5/1930 Say : 1489. Yay mland D stur : Tertip : 3 Cilt : 11 Sayfa : 143. **. Bu Kanunun y r rl kte olmayan h k mleri i in bak n z "Y r rl kteki Baz Kanunlar n M lga H k mleri K lliyat ", Cilt : 1 Sayfa: 119. Bu Kanun ile ilgili t z k i in, "T z kler K lliyat " n n kanunlara g re d zenlenen n merik fihristine bak n z. B R NC BAP. S hhi te kilat B R NC FASIL. Devlet hidemat s hhiyesi ve s hhi Merciler Madde 1 Memleketin s hhi artlar n slah ve milletin s hhatine zarar veren b t n hastal klar veya sair muz r amillerle m cadele etmek ve m stakbel neslin s hatli olarak yeti mesini temin ve halk t bbi ve i timai muavenete mazhar eylemek umumi Devlet hizmetlerindendir.

1063 Madde 7 – Sıhhat ve İçtimai Muavenet müdürleri bulundukları vilayetin sıhhi umur ve muamelelerinden vali ile beraber mesul olup bütün sıhhi mevzuat ve emirlerin iyi tatbikına nezaretle mükelleftir. (1) Madde 8 – Her kazada ve icabı takdirinde nahiye merkezlerinde bir veya mütaaddit Hükümet tabipleri istihdam olunur.

Tags:

  Mevzuat

Information

Domain:

Source:

Link to this page:

Please notify us if you found a problem with this document:

Other abuse

Transcription of : 1593 Kabul Tarihi : 24/4/1930 Yayımlandığı R.Gazete : 6 ...

1 1061. UMUM HIFZISSIHHA KANUNU (1) (2). Kanun Numaras : 1593. Kabul Tarihi : 24/4/1930 . Yay mland : 6/5/1930 Say : 1489. Yay mland D stur : Tertip : 3 Cilt : 11 Sayfa : 143. **. Bu Kanunun y r rl kte olmayan h k mleri i in bak n z "Y r rl kteki Baz Kanunlar n M lga H k mleri K lliyat ", Cilt : 1 Sayfa: 119. Bu Kanun ile ilgili t z k i in, "T z kler K lliyat " n n kanunlara g re d zenlenen n merik fihristine bak n z. B R NC BAP. S hhi te kilat B R NC FASIL. Devlet hidemat s hhiyesi ve s hhi Merciler Madde 1 Memleketin s hhi artlar n slah ve milletin s hhatine zarar veren b t n hastal klar veya sair muz r amillerle m cadele etmek ve m stakbel neslin s hatli olarak yeti mesini temin ve halk t bbi ve i timai muavenete mazhar eylemek umumi Devlet hizmetlerindendir.

2 Madde 2 Umumi s hhat ve i timai muavenet hizmetlerine ait Devlet vazaifi S hhat ve timai Muavenet Vekaleti taraf ndan ifa ve hususi idarelerle belediyelere ve sair mahalli idarelere b rak lan hizmetlerin sureti icras murakabe olunur. Milli M dafaa te kilat na ait s hhi i ler m stesna olmak zere b t n s hhat ve i timai muavenet i lerinin mercii ve murak b bu Vekalettir. Madde 3 S hhat ve timai Muavenet Vekaleti b t eleriyle muayyen hatlar dahilinde olarak a a da yaz l hizmetleri do rudan do ruya ifa eder: 1 - Do umu (..)(3) teshil ve ocuk l m n tenkis edecek tedbirler. 2 - Validelerin do umdan evvel ve do umdan sonra s hhatlerinin vikayesi.

3 (1) Bu Kanunda, il zel idaresinin sorumlu ve yetkili k l nd g rev ve hizmetlerle ilgili olarak, 22/2/2005. tarihli ve 5302 say l l zel daresi Kanunu h k mlerine ayk r l k bulunmas durumunda, 5302 say l . Kanun h k mlerinin uygulanaca , s z konusu Kanunun 70 inci maddesi ile h k m alt na al nm t r. (2) Bu Kanunda, belediyenin sorumlu ve yetkili k l nd g rev ve hizmetlerle s n rl olarak, 3/7/2005 tarihli ve 5393 say l Belediye Kanunu h k mlerine ayk r l k bulunmas durumunda, 5393 say l Kanun h k mlerinin uygulanaca , s z konusu Kanunun 84 nc maddesi ile h k m alt na al nm t r. (3) Bu bentteki "do umu tezyit" hakk ndaki h k m 1/4/1965 tarih ve 557 say l Kanunun 8 inci maddesi ile ilga edilmi oldu undan "tezyit" ibaresi metinden kar lm t r.

4 1062. 3 - Memlekete sari ve salg n hastal klar n hul l ne m manaat. 4 - Dahilde her nevi intani, sari ve salg n hastal klarla veya ok miktarda vefiat inta etti i g r len sair muz r amillerle m cadele. 5 - Tababet ve ubeleri sanatlar n n icras na nezaret. 6 - (..) (1) ila lar ve b t n zehirli m essir ve uyu turucu maddelerle yaln z hayvanlar i in serumlar ve a lar murakabe hari olmak zere her nevi serum ve a lar murakabe (2). 7 - ocukluk ve gen lik h fz ss hhas na ait i lerle ocuk s hhat ve b nye sinin muhafaza ve tekam l ne ait tesisat n murakabesi. 8 - Mektep h fz ss hhas . 9 - Mesai ve san'at h fz ss hhas i leri.

5 10 - Maden sular ile sair havass ifaiyesi olan sulara nezaret. 11 - H fz ss hha m esseseleri ve bakteriyoloji laboratuvarlar ve alel mum hayati muayene ve tahlillere mahsus m esseseler k at ve idaresi. 12 - Mesleki tedrisat m esseseleri k at ve idare veya m masili m essesat murakabe ve bunlara m saade itas . 13 - Mecnunlarla sair ruhi hastal klara mahsus tedavihaneler veya mal l veya herhangi bir noksanii hilkate malik olanlar Kabul edecek yurt veya m esseseler tesis ve idare. 14 - Muhacrin s hhat i leri. 15 - Hapisanelerin ahvali s hhiyesine nezaret. 16 - T bbi istatistiklerin tanzimi. 17 - S hhi ne riyat ve propagandalar.

6 18 - Vesaiti m nakale umuru s hhiyesinin nezaret. Madde 4 Do rudan do ruya ehir ve kasabalar, k yler h fz ss hhas na veya t bbi ve i timai muavenete m taallik i lerin ifas belediyelere ve idarei hususiyelere ve sair mahalli idarelere tevdi edilir. Vekalet indelicap bu idarelere rehber olmak zere baz mahallerde n mune tesisat v cude getirir. K NC FASIL. S hhat ve timai Muavenet te kilat . Madde 5 S hhat ve i timai Muavenet Vekaleti 3 nc maddede zikredilen hizmetleri ifa i in hususi te kilat kanununa tevfikan te kil edilmi fenni ve idari ubelerden m rekkeptir. Kanunu mahsusuna tevfikan m lhak b t e ile idare olunan Hudutlar ve Sahiller S hhat Umum M d rl , S hhat ve timai Muavenet Vekaletine merbut olarak ifay vazife eyler.

7 Madde 6 Her vilayette S hhat ve timai Muavenet Vekaletine merbut olmak zere bir S hhat ve timai Muavenet M d r bulunur. S hhat m d rleri bulunduklar vilayetlerde Vekaletin en b y k memuru olmakla beraber valilerin s hhi m aviridirler. Valiler mevcut s hhi mevzuata tevfikan s hhiye m d rlerini istihdam ederler ve s hhi hususlarda onlar n rey ve m talealar n al rlar. (3).. (1) Bu aradaki "G dalar ile" ibaresi, 24/6/1995 tarihli ve 560 say l KHK'nin 21 inci maddesiyle y r rl kten kald r lm olup, bu de i iklik 27/5/2004 tarihli ve 5179 say l Kanunun 37 nci maddesiyle aynen Kabul edilerek Kanunla m t r.

8 (2) Bu bentdeki "a lar" kelimesi 16/4/1934 tarih ve 2410 say l Kanunun 1 inci maddesiyle "a lar . murakabe" eklinde de i tirilmi ve metne i lenmi tir. (3) 2/7/2018 tarihli ve 700 say l KHK'nin 9 uncu maddesiyle, bu f krada yer alan kanun, nizam ve talimatlara ibaresi mevzuata eklinde de i tirilmi tir. 1063. Madde 7 S hhat ve timai Muavenet m d rleri bulunduklar vilayetin s hhi umur ve muamelelerinden vali ile beraber mesul olup b t n s hhi mevzuat ve emirlerin iyi tatbik na nezaretle m kelleftir. (1). Madde 8 Her kazada ve icab takdirinde nahiye merkezlerinde bir veya m taaddit H k met tabipleri istihdam olunur.

9 H k met tabipleri do rudan do ruya vilayet s hhiye m d r n n emri alt nda olup memur olduklar mahallerin s hhi umur ve muamelelerinden mesuld r ve kaymakam n s hhi hususatta s hhi m aviridir. H k met tabiplerinin maiyyetlerinde s hhi i lerde kendilerine muavenette bulunmak zere k k s hhat memurlar istihdam edilir. Madde 9 S hhat ve timai Muavenet Vekaleti nc ve d rd nc maddelerde zikredilen vazifeleri ifa ve m esseseleri idare etmek zere tabipler, baytarlar, eczac lar, sair s hhi ve idari memurlar tayin ve istihdam eder. NC FASIL. Y ksek S hhat ras . Madde 10 il 15 - (M lga: 11/10/2011-KHK-663/58 md.)

10 Madde 16 Y ksek S hhat ras azas na her devrei i timaiyeye mahsus olmak zere her sene b t esinde miktar muharrer bir hakk huzur verilir. Ankara haricinden gelenlere harc rahlar . ve vekalet e tayin olunacak yevmiyeleri ita olunur. Madde 17 (M lga: 11/10/2011-KHK-663/58 md.). D RD NC FASIL. Vilayet Hususi dareleri ve Belediyeler Madde 18 Vilayet hususi idareleri b t elerinde hususi kanuna tevfikan tefrik ve S hhat ve timai Muavenet Vekaletinin tensibi ile sarfolunan s hhi ve i timai i lere mahsus tahsisat, vilayet merkezinde veya tensip olunacak sair mahallerde a lacak hastaneler ve dispanserlerle seyyar et bba te kilat na ve seyyar et v tedarikine ve tephirat ve tathirat istasyonlar tesisine ve verem ve frengi ve ocuk vefiyat m cadelesine muhtas h fz ss hhai i timaiye dispanserlerine ve s tma ve frengi ilac tedarikine ve S tma Kanununda tasrih edilen ahvalde s tma membalar n n izalesine sarfolunur.