Transcription of 3959 - mevzuat.gov.tr
1 4571 KOOPERAT FLER KANUNU (1)(2) Kabul Numaras : 1163 Kabul Tarihi : 24/4/1969 Yay mland Resm Gazete : Tarih : 10/5/1969 Say : 13195 Yay mland D stur : Tertip : 5 Cilt : 8 Sayfa : 1955 Bu Kanun ile ilgili t z k i in, "T z kler K lliyat "n n kanunlara g re d zenlenen n merik fihristine bak n z. B R NC B L M Kooperatif ve Kurulu u A) Tarif: Madde 1 (De i ik: 21/4/2004-5146/ 1 md.) T zel ki ili i haiz olmak zere ortaklar n n belirli ekonomik menfaatlerini ve zellikle meslek veya ge imlerine ait ihtiya lar n i g c ve parasal katk lar yla kar l kl yard m, dayan ma ve kefalet suretiyle sa lay p korumak amac yla ger ek ve t zel ki iler taraf ndan kurulan de i ir ortakl ve de i ir sermayeli ortakl klara kooperatif denir.
2 B) Kurulu , muteberlik artlar , isim kullanma yetkisi : Madde 2 (De i ik: 15/2/2018-7099/7 md.) Bir kooperatif en az 7 ortak taraf ndan imzalanacak anas zle me ile kurulur. Anas zle menin ticaret sicili m d rl nde yetkilendirilmi personel huzurunda imzalanmas gerekir. lgili Bakanl k faaliyet konular itibar yla kooperatifleri s n fland rmaya, al ma b lgeleri olu turmaya, kooperatif kurulu u i in asgari ortak say s ndan az olmamak zere ortak say s ve kooperatif kurulmas na y nelik di er artlar ile usul ve esaslar belirlemeye yetkilidir.
3 Bu maddenin uygulanmas na ili kin usul ve esaslar ilgili Bakanl k taraf ndan kar lacak tebli ile belirlenir. Yap kooperatifleri ile konusuna ta nmaz mal temliki dahil bulunan di er kooperatiflerin anas zle melerinde ortaklara ta nmaz mal temlik edilece i hakk ndaki taahh tler ba ka bir resmi ekil aranmaks z n muteberdir. Sermaye miktar s n rland r larak kooperatif kurulamaz. Kooperatif ad n ancak bu kanuna g re kurulmu te ekk ller kullanabilir. (Ek: 6/10/1988-3476/1 md.) Kooperatifler ve st kurulu lar n n unvanlar nda, kamu kurum ve kurulu lar n n isimlerine yer verilemez.
4 C) zin verme, tescil ve ilan: Madde 3 Ana s zle me, Ticaret Bakanl na verilir. Bakanl n kurulu a izin vermesi halinde, kooperatif merkezinin bulundu u yer ticaret siciline tescil ve ilan olunur. Tescil ve ilan olunacak hususlar unlard r: 1. Ana s zle me tarihi, 2. Kooperatifin amac , konusu ve varsa s resi, (1) 13/12/1983 tarih ve 183 say l Kanun H km nde Kararnamenin 50 nci maddesi h km gere ince an lan maddede say lan kooperatiflerle ilgili olarak Ticaret Bakanl na ve Bakan na verilmi olan g rev ve yetkiler Tar m Orman ve K yi leri Bakanl na ve Bakan na devrolunmu tur.
5 (2) 11/3/2010 tarihli ve 5957 say l Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinli i Bulunan Di er Mallar n Ticaretinin D zenlenmesi Hakk nda Kanunun 18 inci maddesiyle, bu Kanunda 5957 say l Kanun h k mlerine ayk r l k bulunmas durumunda mezkur kanun h k mlerinin uygulanaca h k m alt na al nm t r. 4572 3. Kooperatifin unvan ve merkezi, 4. Kooperatifin sermayesi ve bunun nakdi k sm na kar l k olarak denen en az miktar ve her ortakl k pay n n de eri, 5.
6 Ortakl k pay belgelerinin ada yaz l oldu u, 6. Ayni sermaye ve devral nan ak al k ymetlerle i letmelerin neden ibaret olduklar ve bunlara bi ilen de erler, 7. Kooperatifin ne suretle temsil olunaca ve denetlenece i, 8. Y netim Kurulu yeleriyle kooperatifi temsile yetkili kimselerin ad ve soyadlar , 9. Kooperatifin yapaca ilanlar n ekli ve anas zle mede de bu hususta bir h k m varsa y netim kurulu kararlar n n pay sahiplerine ne suretle bildirilece i, 10. Kooperatifin ubeleri: Kooperatifler, l zum g rd kleri takdirde memleket i inde ve d nda ubeler a abilirler.
7 Ubeler, merkezin sicil kayd na at f yap lmak suretiyle bulunduklar yer ticaret siciline tescil olunurlar. Ticaret Bakanl , ana s zle melerin, kanunun ihtiyari h k mlerinden ayr ld n ileri s rerek kooperatifleri kurulu una izin vermekten ka namaz. Anas zle menin de i iklikleri de kurulu taki usullere ba l d r. D) Anas zle meye konacak h k mler: I Mecburi h k mler: Madde 4 Kooperatif anas zle mesinde a a daki hususlara ait h k mlerin yer olmas gerektir. 1. Kooperatifin ad ve merkezi, 2.
8 Kooperatifin amac ve al ma konular , 3. Ortakl k s fat n kazand ran ve kaybettiren hal ve artlar, 4. Ortaklar n pay tutar ve kooperatif sermayesinin denme ekli, nakdi sermayenin en az 1/4 n n pe in denmesi, 5. Ortaklar n ayni sermaye koyup koym yacaklar , 6. Kooperatiflerin y k mlerinden dolay ortaklar n sorumluluk durumu ve derecesi, 7. Kooperatifin y netici ve denetleyici organlar n n g rev ve yetki ve sorumluluklar ve se im tarzlar , 8. Kooperatifin temsiline ait h k mler, 9. Y ll k gelir gider farklar n n, hesaplama ve kullanma ekilleri, n ad , soyad i ve konut adresleri, II htiyari h k mler: Madde 5 Anas zle me ayr ca a a daki hususlar da kaps yabilir.
9 1. Genel kurulun toplant s , kararlar n al nmas , oylar n kullan lmas hakk ndaki h k mler; 2. Kooperatifin al ma ekline dair esaslar; 3. Kooperatifin birliklerle olan m nasebetleri; 4. Kooperatifin di er bir kooperatifle birle mesine ait h k mler; 5. Kooperatifin s resi. III Yorumlay c h k mler: Madde 6 5 inci maddenin 1 ve 2 nci bentlerinde yaz l hususlar hakk nda anas zle mede h k m olmad takdirde a a daki h k mler uygulan r. 4573 1. Genel kurul, kooperatifi temsile yetkililer taraf ndan imzalanan taah tl mektuplarla veya bir mahalli gazete ve bir internet haber sitesi ile k ylerde ise yaz l olarak imza kar l toplant ya a r l r.
10 (1) 2. Kooperatifin faaliyeti; kooperatifin amac ve al ma konusuyle s n rl d r. E) T zel ki ili in kazan lmas ve sorumluluk: Madde 7 Kooperatif ticaret siciline tescil ile t zel ki ilik kazan r. Tescilden nce kooperatif nam na i lem yapanlar bunlardan ahsan ve zincirleme olarak sorumludur. K NC B L M Ortakl k S fat n n Kazan lmas ve Kaybedilmesi A) Ortakl a girme artlar ve ek demeler: 1. Ortakl a girme artlar ve ortak say s : Madde 8 (De i ik: 6/10/1988 - 3476/2 md.) Kooperatif ortakl na girmek i in ger ek ki ilerin medeni haklar kullanma yeterlili ine sahip olmalar gerekir.