Example: stock market

HAYVANLARI KORUMA KANUNU - Mevzuat

8859. HAYVANLARI KORUMA KANUNU . Kanun Numaras : 5199. Kabul Tarihi : 24/6/2004. Yay mland : Tarih : 1/7/2004 Say :25509. Yay mland D stur : Tertip : 5 Cilt : 43. B R NC KISIM. Genel H k mler B R NC B L M. Ama , Kapsam, Tan mlar ve lkeler Ama . Madde 1- Bu Kanunun amac ; hayvanlar n rahat ya amlar n ve hayvanlara iyi ve uygun muamele edilmesini temin etmek, hayvanlar n ac , st rap ve eziyet ekmelerine kar en iyi ekilde korunmalar n , her t rl ma duriyetlerinin nlenmesini sa lamakt r. Kapsam Madde 2- Bu Kanun, ama maddesi do rultusunda yap lacak d zenlemeleri, al nacak nlemleri, sa lanacak e g d m , denetim, s n rlama ve y k ml l kler ile t bi olunacak ceza h k mleri kapsar. Tan mlar Madde 3- Bu Kanunda ge en terimlerden;. a)Ya ama ortam : Bir hayvan n veya hayvan toplulu unun do al olarak ya ad yeri, b) Etoloji: Bir hayvan t r n n do u tan gelen, kendine zg davran lar n inceleyen bilim dal n , c) Ekosistem: Canl lar n kendi aralar nda ve cans z evreleriyle ili kilerini bir d zen i inde y r tt kleri biyolojik, fiziksel ve kimyasal sistemi, d) T r: Birbirleriyle iftle ebilen ve reme yetene ine sahip verimli d ller verebilen populasyonlar , e) Evcil hayvan: nsan taraf ndan k lt re al nm ve e itilm

j) Yerel yönetimlerin, gönüllü kurulularla ibirliği içerisinde, sahipsiz ve güçten dümü hayvanların korunması için hayvan bakımevleri ve hastaneler kurarak onların bakımlarını ve tedavilerini sağlamaları ve eğitim çalıúmaları yapmaları esastır.

Tags:

  Kanunu, Koruma, Yerel, Hayvanlari koruma kanunu, Hayvanlari

Information

Domain:

Source:

Link to this page:

Please notify us if you found a problem with this document:

Other abuse

Transcription of HAYVANLARI KORUMA KANUNU - Mevzuat

1 8859. HAYVANLARI KORUMA KANUNU . Kanun Numaras : 5199. Kabul Tarihi : 24/6/2004. Yay mland : Tarih : 1/7/2004 Say :25509. Yay mland D stur : Tertip : 5 Cilt : 43. B R NC KISIM. Genel H k mler B R NC B L M. Ama , Kapsam, Tan mlar ve lkeler Ama . Madde 1- Bu Kanunun amac ; hayvanlar n rahat ya amlar n ve hayvanlara iyi ve uygun muamele edilmesini temin etmek, hayvanlar n ac , st rap ve eziyet ekmelerine kar en iyi ekilde korunmalar n , her t rl ma duriyetlerinin nlenmesini sa lamakt r. Kapsam Madde 2- Bu Kanun, ama maddesi do rultusunda yap lacak d zenlemeleri, al nacak nlemleri, sa lanacak e g d m , denetim, s n rlama ve y k ml l kler ile t bi olunacak ceza h k mleri kapsar. Tan mlar Madde 3- Bu Kanunda ge en terimlerden;. a)Ya ama ortam : Bir hayvan n veya hayvan toplulu unun do al olarak ya ad yeri, b) Etoloji: Bir hayvan t r n n do u tan gelen, kendine zg davran lar n inceleyen bilim dal n , c) Ekosistem: Canl lar n kendi aralar nda ve cans z evreleriyle ili kilerini bir d zen i inde y r tt kleri biyolojik, fiziksel ve kimyasal sistemi, d) T r: Birbirleriyle iftle ebilen ve reme yetene ine sahip verimli d ller verebilen populasyonlar , e) Evcil hayvan: nsan taraf ndan k lt re al nm ve e itilmi hayvanlar , f) Sahipsiz hayvan: Bar nacak yeri olmayan veya sahibinin ya da koruyucusunun ev ve arazisinin s n rlar d nda bulunan ve herhangi bir sahip veya koruyucunun kontrol ya da do rudan denetimi alt nda bulunmayan evcil hayvanlar , g) G ten d m hayvan.

2 Bula c ve salg n hayvan hastal klar haricinde ya lanma, sakatlanma, yaralanma ve hastalanma gibi e itli nedenlerle fizik olarak i yapabilme yetene ini kaybetmi binek ve y k hayvanlar n , h)Yabani hayvan: Do ada serbest ya ayan evcille tirilmemi ve k lt re al nmam omurgal ve omurgas z hayvanlar , ) Ev ve s s hayvan : nsan taraf ndan zellikle evde, i yerlerinde ya da arazisinde zel zevk ve refakat amac yla muhafaza edilen veya edilmesi tasarlanan bak m ve sorumlulu u sahiplerince stlenilen her t rl hayvan , 8860. j) Kontroll hayvan: Bir ki i, kurulu , kurum ya da t zel ki ilik taraf ndan sahiplenilen, bak m , a lar , periyodik sa l k kontrolleri yap lan i aretlenmi kay t alt ndaki ev ve s s hayvanlar n , k) Hayvan bak mevi: Hayvanlar n rehabilite edilece i bir tesisi, l) Deney: Herhangi bir hayvan n ac , eziyet, z nt veya uzun s reli hasara neden olacak deneysel ya da di er bilimsel ama larla kullan lmas n , m) Deney hayvan : Deneyde kullan lan ya da kullan lacak olan hayvan , n) Kesim hayvan : G da ama l kesimi yap lan hayvanlar , o) Bakanl k: evre ve Orman Bakanl n , fade eder.

3 Lkeler Madde 4- Hayvanlar n korunmas na ve rahat ya amalar na ili kin temel ilkeler unlard r: a) B t n hayvanlar e it do ar ve bu Kanun h k mleri er evesinde ya ama hakk na sahiptir. b) Evcil hayvanlar, t r ne zg hayat artlar i inde ya ama zg rl ne sahiptir. Sahipsiz hayvanlar n da, sahipli hayvanlar gibi ya amlar desteklenmelidir. c) Hayvanlar n korunmas , g zetilmesi, bak m ve k t muamelelerden uzak tutulmas i in gerekli nlemler al nmal d r. d) Hi bir madd kazan ve menfaat amac g tmeksizin, sadece insan ve vicdan sorumluluklarla, sahipsiz ve g ten d m hayvanlara bakan veya bakmak isteyen ve bu Kanunda ng r len ko ullar ta yan ger ek ve t zel ki ilerin te viki ve bu kapsamda e g d m sa lanmas esast r. e) Nesli yok olma tehlikesi alt nda bulunan t r ve bunlar n ya ama ortamlar n n korunmas esast r.

4 F) Yabani hayvanlar n ya ama ortamlar ndan kopar lmamas , do ada serbest e ya ayan bir hayvan n yakalan p zg rl kten yoksun b rak lmamas esast r. g) Hayvanlar n korunmas ve rahat ya amalar n n sa lanmas nda; insanlarla di er hayvanlar n hijyen, sa l k ve g venlikleri de dikkate al nmal d r. h) Hayvanlar n t r ne zg artlarda bak lmas , beslenmesi, bar nd r lma ve ta nmas esast r. ) Hayvanlar ta yan ve ta tanlar onlar t r ne ve zelli ine uygun ortam ve artlarda ta mal , ta ma s ras nda beslemeli ve bak m n yapmal d rlar. j) yerel y netimlerin, g n ll kurulu larla i birli i i erisinde, sahipsiz ve g ten d m hayvanlar n korunmas i in hayvan bak mevleri ve hastaneler kurarak onlar n bak mlar n ve tedavilerini sa lamalar ve e itim al malar yapmalar . esast r. k) Kontrols z remeyi nlemek amac yla, toplu ya anan yerlerde beslenen ve bar nd r lan kedi ve k peklerin sahiplerince k s rla t r lmas esast r.

5 Bununla birlikte, s z konusu hayvanlar n yavrulatmak isteyenler, do acak yavrular . belediyece kay t alt na ald rarak bakmakla ve/veya da t m n yapmakla y k ml d r. 8861. K NC KISIM. KORUMA Tedbirleri B R NC B L M. Hayvanlar n Sahiplenilmesi, Bak m ve Korunmas . Hayvanlar n sahiplenilmesi ve bak m . Madde 5- Bir hayvan , bak m n n gerektirdi i yayg n e itim program na kat larak sahiplenen veya ona bakan ki i, hayvan bar nd rmak, hayvan n t r ne ve reme y ntemine uygun olan etolojik ihtiya lar n temin etmek, sa l na dikkat etmek, insan, hayvan ve evre sa l a s ndan gerekli t m nlemleri almakla y k ml d r. Hayvan sahipleri, sahip olduklar hayvanlardan kaynaklanan evre kirlili ini ve insanlara verilebilecek zarar ve rahats zl klar nleyici tedbirleri almakla y k ml olup; zaman nda ve yeterli seviyede tedbir al nmamas ndan kaynaklanan zararlar tazmin etmek zorundad rlar.

6 Ev ve s s hayvan satan ki iler, bu hayvanlar n bak m ve korunmas ile ilgili olarak yerel y netimler taraf ndan d zenlenen e itim programlar na kat larak sertifika almakla y k ml d rler. Ev ve s s hayvan ve kontroll hayvanlar bulundurma ve sahiplenme artlar , hayvan bak m konular nda verilecek e itim ile ilgili usul ve esaslar ile sahiplenilerek bak lan hayvanlar n evreye verecekleri zarar ve rahats zl klar nleyici tedbirler, Tar m ve K yi leri Bakanl ile e g d m sa lanmak suretiyle, i leri Bakanl ve ilgili kurulu lar n g r . al narak Bakanl k a kar lacak y netmelikle belirlenir. Ticar ama g d lmeden bilhassa ev ve bah esi i erisinde bak lan ev ve s s hayvanlar sahiplerinin borcundan dolay . haczedilemezler. Ev ve s s hayvanlar n n retimini ve ticaretini yapanlar, hayvanlar sahiplenen ve onu retmek i in se enler annenin ve yavrular n n sa l n tehlikeye atmamak i in gerekli anatomik, fizyolojik ve davran karakteristikleri ile ilgili nlemleri almakla y k ml d r.

7 Ev ve s s hayvanlar ile kontroll hayvanlardan, do al ya ama ortamlar na tekrar uyum sa layamayacak durumda olanlar terk edilemez; beslenemeyece i ve iklimine uyum sa layamayaca ortama b rak lamaz. Ancak, yeniden sahiplendirme yap labilir ya da hayvan bak mevlerine teslim edilebilir. Sahipsiz ve g ten d m hayvanlar n korunmas . Madde 6- Sahipsiz ya da g ten d m hayvanlar n, 3285 say l Hayvan Sa l Zab tas Kanununda ng r len durumlar d nda ld r lmeleri yasakt r. G ten d m hayvanlar ticar ve g steri ama l veya herhangi bir ekilde binicilik ve ta mac l k amac yla al t r lamaz. Sahipsiz hayvanlar n korunmas , bak lmas ve g zetimi i in y r rl kteki Mevzuat h k mleri er evesinde, yerel y netimler yetki ve sorumluluklar na ili kin d zenlemeler ile evreye olabilecek olumsuz etkilerini gidermeye y nelik tedbirler, Tar m ve K yi leri Bakanl ve i leri Bakanl ile e g d m sa lanarak, di er ilgili kurulu lar n da g r.

8 Al nmak suretiyle Bakanl k a kar lacak y netmelikle belirlenir. Sahipsiz veya g ten d m hayvanlar n en h zl ekilde yerel y netimlerce kurulan veya izin verilen hayvan bak mevlerine g t r lmesi zorunludur. Bu hayvanlar n ncelikle s z konusu merkezlerde olu turulacak m ahede yerlerinde tutulmas sa lan r. M ahede yerlerinde k s rla t r lan, a lanan ve rehabilite edilen hayvanlar n kaydedildikten sonra ncelikle al nd klar ortama b rak lmalar esast r. 8862. Sahipsiz veya g ten d m hayvanlar n toplat lmas ve hayvan bak mevlerinin al ma usul ve esaslar , ilgili kurum ve kurulu lar n g r leri al narak Bakanl k a kar lacak y netmelikle belirlenir. Hayvan bak mevleri ve hastanelerin kurulmas amac yla Hazineye ait araziler ncelikle tahsis edilir. Amac d nda kullan ld tespit edilen arazilerin tahsisi iptal edilir.

9 Hi bir kazan ve menfaat sa lamamak kayd yla sadece insan ve vicdan ama larla sahipsiz ve g ten d m . hayvanlara bakan veya bakmak isteyen ve bu Kanunda ng r len artlar ta yan ger ek ve t zel ki ilere; belediyeler, orman idareleri, Maliye Bakanl , zelle tirme daresi Ba kanl taraf ndan, m lkiyeti idarelerde kalmak ko uluyla arazi ve buna ait binalar ve demirba lar tahsis edilebilir. Tahsis edilen arazilerin zerinde amaca uygun tesisler ilgili Bakanl n/ darenin izni ile yap l r. K NC B L M. Hayvanlara M dahaleler Cerrahi m dahaleler Madde 7- Hayvanlara t bb ve cerrahi m dahaleler sadece veteriner hekimler taraf ndan yap l r. Kontrols z remenin nlenmesi i in, hayvanlara ac vermeden k s rla t rma m dahaleleri yap l r. Yasak m dahaleler Madde 8- Bir hayvan neslini yok edecek her t rl m dahale yasakt r. Hayvanlar n, ya ad klar s rece, t bb ama lar d nda organ veya dokular n n t m ya da bir b l m kar l p al namaz veya tahrip edilemez.

10 Ev ve s s hayvan n n d g r n n de i tirmeye y nelik veya di er tedavi edici olmayan kuyruk ve kulak kesilmesi, ses tellerinin al nmas ve t rnak ve di lerinin s k lmesine y nelik cerrahi m dahale yap lmas yasakt r. Ancak bu yasaklamalara; bir veteriner hekimin, veteriner hekimli i uygulamalar ile ilgili t bb sebepler veya zel bir hayvan n yarar . i in gerekti inde tedavi edici olmayan m dahaleyi gerekli g rmesi veya remenin nlenmesi durumlar nda izin verilebilir. Bir hayvana t bb ama lar d nda, onun t r ne ve etolojik zelliklerine ayk r hale getirecek ekilde ve dozda hormon ve ila vermek, e itli maddelerle doping yapmak, hayvanlar n t rlerine has davran ve fizik zelliklerini yapay y ntemlerle de i tirmek yasakt r. Hayvan deneyleri Madde 9- Hayvanlar, bilimsel olmayan te his, tedavi ve deneylerde kullan lamazlar.


Related search queries