Example: stock market

MEVZUAT HAZIRLAMA USUL VE ESASLARI …

4821. MEVZUAT HAZIRLAMA usul VE ESASLARI HAKKINDA. Y NETMEL K. Bakanlar Kurulu Karar n n Tarihi : 19/12/2005 No : 2005/9986. Dayand Kanunun Tarihi : 10/10/1984 No : 3056. Yay mland Tarihi : 17/2/2006 No : 26083. Yay mland D sturun Tertibi :5 Cilt : 44. B R NC B L M. Ama , Kapsam, Dayanak, Tan mlar ve lkeler Ama ve kapsam MADDE 1 - (1) Bu Y netmeli in amac ; Ba bakanl k, bakanl klar, ba l , ilgili, ili kili kurum ve kurulu lar ile di er kamu kurum ve kurulu lar taraf ndan haz rlanacak kanun, kanun h km nde kararname, t z k, y netmelik, Bakanlar Kurulu karar eki kararlar ve di er d zenleyici i lemlerin taslak metinlerinin haz rlanmas na ili kin usul ve esaslar d zenlemektir.

4821 MEVZUAT HAZIRLAMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK Bakanlar Kurulu Kararının Tarihi : 19/12/2005 No : 2005/9986 Dayandığı Kanunun Tarihi : 10/10/1984 No : 3056

Tags:

  Usul ve, Usul

Information

Domain:

Source:

Link to this page:

Please notify us if you found a problem with this document:

Other abuse

Transcription of MEVZUAT HAZIRLAMA USUL VE ESASLARI …

1 4821. MEVZUAT HAZIRLAMA usul VE ESASLARI HAKKINDA. Y NETMEL K. Bakanlar Kurulu Karar n n Tarihi : 19/12/2005 No : 2005/9986. Dayand Kanunun Tarihi : 10/10/1984 No : 3056. Yay mland Tarihi : 17/2/2006 No : 26083. Yay mland D sturun Tertibi :5 Cilt : 44. B R NC B L M. Ama , Kapsam, Dayanak, Tan mlar ve lkeler Ama ve kapsam MADDE 1 - (1) Bu Y netmeli in amac ; Ba bakanl k, bakanl klar, ba l , ilgili, ili kili kurum ve kurulu lar ile di er kamu kurum ve kurulu lar taraf ndan haz rlanacak kanun, kanun h km nde kararname, t z k, y netmelik, Bakanlar Kurulu karar eki kararlar ve di er d zenleyici i lemlerin taslak metinlerinin haz rlanmas na ili kin usul ve esaslar d zenlemektir.

2 Dayanak MADDE 2 - (1) Bu Y netmelik, 10/10/1984 tarihli ve 3056 say l Ba bakanl k Te kilat . Hakk nda Kanun H km nde Kararnamenin De i tirilerek Kabul Hakk nda Kanunun 2 nci, 8 inci ve 33 nc maddelerine dayan larak haz rlanm t r. Tan mlar MADDE 3 - (1) Bu Y netmeli in uygulanmas nda;. a) er eve madde: er eve taslaklar n maddelerini, b) er eve taslak: Mevzuata madde veya h k m eklenmesini, MEVZUAT n baz madde veya h k mlerinin de i tirilmesini veya y r rl kten kald r lmas n ng ren metinleri, c) D zenleyici etki analizi: Tasla n b t eye, mevzuata, sosyal, ekonomik ve ticar ha- yata, evreye ve ilgili kesimlere etkilerinin ne olaca n g stermek zere haz rlanan n de erlen- dirmeyi, ) Ek madde: er eve taslaklarla mevzuata eklenecek h k mlerin mevcut maddelerden birine eklenememesi durumunda, eklenecek h km n d zenlendi i maddeyi, d) Ge ici madde.

3 Taslaklar n ge i h k mlerini d zenleyen maddelerini, e) MEVZUAT : Kanun, kanun h km nde kararname, t z k, y netmelik, Bakanlar Kurulu karar eki kararlar ve di er d zenleyici i lemleri, f) M stakil taslak: Ba l ba na belirli bir alan d zenleyen ve ilk defa y r rl e konula- cak mevzuata ili kin metinleri, g) Taslak: er eve ve m stakil taslaklar , ifade eder. Taslak haz rlamada uyulacak ilkeler MADDE 4 - (1) Taslaklar haz rlan rken a a daki ilkelere uyulur: a) Taslaklar st hukuk normlar na ayk r olamaz. b) Taslaklar d zenleme amac na uygun olarak haz rlan r. c) Taslaklar haz rlan rken yarg kararlar g z n nde bulundurulur.

4 4822. ) Taslaklar haz rlan rken d zenlenen alanlara ili kin MEVZUAT n tamam g zden ge irile- rek, gerekiyorsa mevcut h k mlerde gerekli de i iklikler yap l r veya an lan h k mlerden ihtiya . duyulanlar tasla a al narak ihtiya duyulmayan h k mler y r rl kten kald r l r. d) er eve taslaklarda, ilgili mevzuata i lenemeyecek ve onun d nda kalarak tek metin olma zelli ini bozacak h k mlere yer verilmez. e) Taslaklar n kapsam maddesi, herhangi bir teredd de yol a mayacak a kl kta d zenle- nir; tasla n kapsam konusunda herhangi bir teredd t bulunmuyorsa, taslakta ayr ca kapsam h k- m ne yer verilmez.

5 F) Tasla n madde metinleri k sa ve anla l r bi imde d zenlenir, ayra i inde a klay c . h k mlere yer verilmez. K NC B L M. Taslaklar n Haz rlanmas ve Ba bakanl a G nderilmesi Taslaklar haz rlayacak birimler MADDE 5 - (1) Taslaklar, konuyla ilgili kurum ve kurulu lar n g revli birimleri taraf n- dan haz rlan r. Hukuk m avirlikleri d ndaki birimlerce haz rlanan taslaklar hakk nda hukuk m avirliklerinin g r al n r. G r alma MADDE 6 - (1) Ba bakanl a sunulmadan nce, taslaklar hakk nda ilgili bakanl klar ile kamu kurum ve kurulu lar n n g r leri al n r. Bu er evede ilgili bakanl klar ile kamu kurum ve kurulu lar n n yan s ra.

6 A) Bakanl klarca haz rlanan ekonomik, sosyal politikalar ve tedbirlerle ilgili kanun ve ka- nun h km nde kararname taslaklar ile yeni bir te kilatlanmay ng ren taslaklar hakk nda Devlet Planlama Te kilat M ste arl n n, b) Kamu personeli ve te kilatlanmayla ilgili olarak haz rlanan taslaklar hakk nda Devlet Personel Ba kanl n n, c) T z k taslaklar hakk nda devlet bakanlar d hil b t n bakanl klar n, ) Kamu gelir ve giderlerini etkileyen kanun ve kanun h km nde kararname taslaklar . hakk nda Maliye Bakanl ile ilgisine g re Devlet Planlama Te kilat M ste arl veya Hazine M ste arl n n; mal konular d zenleyen kanunlar ile d zenleyici i lemlere ili kin taslaklar hak- k nda Maliye Bakanl n n, d) Kanun ve kanun h km nde kararname taslaklar hakk nda Adalet Bakanl n n, e) Bakanl klar ile Say tay n denetimine t bi di er kamu kurum ve kurulu lar nca mal.

7 Konularda d zenlenecek y netmelik taslaklar hakk nda Say tay Ba kanl n n, f) Avrupa Birli i m ktesebat na uyum er evesinde haz rlanan taslaklar hakk nda Avru- pa Birli i Genel Sekreterli inin, g r lerinin al nmas zorunludur. (2) Taslaklar hakk nda konuyla ilgili mahall idareler, niversiteler, sendikalar, kamu ku- rumu niteli indeki meslek kurulu lar ile sivil toplum kurulu lar n n g r lerinden de faydalan l r. (3) Kamuoyunu ilgilendiren taslaklar Ba bakanl a iletilmeden nce, teklif sahibi bakan- l k taraf ndan internet, bas n veya yay n arac l yla kamuoyunun bilgisine sunulabilir.

8 Bu suretle taslak hakk nda toplanan g r ler de erlendirildikten sonra teklifte bulunulur. (4) Ba bakanl k, mutabakat sa lanamayan taslaklara ili kin olarak ilgili bakanl klar ile kamu kurum ve kurulu lar ndan do rudan g r alabilir. 4823. G r lerin bildirilmesi MADDE 7 - (1) lgili kanunlardaki zel h k mler sakl kalmak kayd yla bakanl klar ile kamu kurum ve kurulu lar , taslaklara ili kin g r lerini en ge otuz g n i inde bildirir. Bu s re, ivedi durumlarda Ba bakanl k taraf ndan k salt labilir. Bakanl klar ile kamu kurum ve kurulu lar . g r vermek i in ek s re isteyebilir.

9 Bakanl klar ile kamu kurum ve kurulu lar g r bildirmek- ten ka namaz. S resinde g r verilmezse olumlu g r verilmi say l r. (2) Kamu kurumu niteli indeki meslek kurulu lar ile sivil toplum kurulu lar da taslakla- ra ili kin g r n otuz g n i inde bildirir. S resinde g r verilmezse olumlu g r verilmi . say l r. (3) Bakanl klar, kamu kurum ve kurulu lar , kamu kurumu niteli indeki meslek kurulu - lar ile sivil toplum kurulu lar taslaklar ncelikle kendi g revleri a s ndan inceler ve d zenleyici etki analizinde belirtilen hususlar n yerinde olup olmad n de erlendirir. (4) G r ler, ek-2'de yer alan form doldurulmak suretiyle bildirilir.

10 Teklif yaz lar . MADDE 8 - (1) Bakanl klarca haz rlanan taslaklara ili kin teklif yaz lar , m nhas ran bakan taraf ndan imzalan r. (2) Ba l , ilgili ve ili kili kurum ve kurulu larca Ba bakanl a g nderilecek taslaklara ili kin teklif yaz lar ba l , ilgili ve ili kili olunan bakan taraf ndan imzalan r. Ancak, ilgili kanunun ng rd h llerle s n rl olmak zere, Bakanlar Kurulu karar yla y r rl e konulmayan y netme- likler ile genelge ve tebli teklifleri, ili kili bulunduklar bakanl a da bilgi verilmesi kayd yla d zenleyici ve denetleyici kurum ba kan taraf ndan imzalan r.


Related search queries