Example: bachelor of science

İù MAHKEMELERİ KANUNU - mevzuat.gov.tr

12689 MAHKEMELER KANUNU Numaras : 7036 Kabul Tarihi : 12/10/2017 Yay mland Resm Gazete : Tarih : 25/10/2017 Say : 30221 Yay mland D stur : Tertip : 5 Cilt : 59 Ama MADDE 1- (1) Bu Kanunun amac ; i mahkemelerinin kurulu , g rev, yetki ve yarg lama usul n d zenlemektir. mahkemelerinin kurulu u MADDE 2- (1) mahkemeleri , H kimler ve Savc lar Kurulunun olumlu g r al narak, tek h kimli ve asliye mahkemesi derecesinde Adalet Bakanl nca l zum g r len yerlerde kurulur. Bu mahkemelerin yarg evresi, 26/9/2004 tarihli ve 5235 say l Adl Yarg lk Derece mahkemeleri ile B lge Adliye Mahkemelerinin Kurulu , G rev ve Yetkileri Hakk nda Kanun h k mlerine g re belirlenir. (2) durumunun gerekli k ld yerlerde i mahkemelerinin birden fazla dairesi olu turulabilir. Bu daireler numaraland r l r. htisasla man n sa lanmas amac yla, gelen i lerin yo unlu u ve niteli i dikkate al narak, daireler aras ndaki i da l m H kimler ve Savc lar Kurulu taraf ndan belirlenebilir.

12694 Geçiú hükümleri GEÇİCİ MADDE 1-(1) Mülga 5521 sayılı Kanun gereğince kurulan iş mahkemeleri, bu Kanun uyarınca kurulmuş iş mahkemeleri olarak kabul edilir. Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce açılmış olan davalar, açıldıkları mahkemelerde görülmeye devam olunur.

Tags:

  Mahkemeleri

Information

Domain:

Source:

Link to this page:

Please notify us if you found a problem with this document:

Other abuse

Transcription of İù MAHKEMELERİ KANUNU - mevzuat.gov.tr

1 12689 MAHKEMELER KANUNU Numaras : 7036 Kabul Tarihi : 12/10/2017 Yay mland Resm Gazete : Tarih : 25/10/2017 Say : 30221 Yay mland D stur : Tertip : 5 Cilt : 59 Ama MADDE 1- (1) Bu Kanunun amac ; i mahkemelerinin kurulu , g rev, yetki ve yarg lama usul n d zenlemektir. mahkemelerinin kurulu u MADDE 2- (1) mahkemeleri , H kimler ve Savc lar Kurulunun olumlu g r al narak, tek h kimli ve asliye mahkemesi derecesinde Adalet Bakanl nca l zum g r len yerlerde kurulur. Bu mahkemelerin yarg evresi, 26/9/2004 tarihli ve 5235 say l Adl Yarg lk Derece mahkemeleri ile B lge Adliye Mahkemelerinin Kurulu , G rev ve Yetkileri Hakk nda Kanun h k mlerine g re belirlenir. (2) durumunun gerekli k ld yerlerde i mahkemelerinin birden fazla dairesi olu turulabilir. Bu daireler numaraland r l r. htisasla man n sa lanmas amac yla, gelen i lerin yo unlu u ve niteli i dikkate al narak, daireler aras ndaki i da l m H kimler ve Savc lar Kurulu taraf ndan belirlenebilir.

2 Bu kararlar Resm Gazete de yay mlan r. Daireler, tevzi edilen davalara bakmak zorundad r. (3) mahkemesi kurulmam olan yerlerde bu mahkemenin g rev alan na giren dava ve i lere, o yerdeki asliye hukuk mahkemesince, bu Kanundaki usul ve esaslara g re bak l r. Dava art olarak arabuluculuk MADDE 3- (1) Kanuna, bireysel veya toplu i s zle mesine dayanan i i veya i veren alaca ve tazminat ile i e iade talebiyle a lan davalarda, arabulucuya ba vurulmu olmas dava art d r. (2) Davac , arabuluculuk faaliyeti sonunda anla maya var lamad na ili kin son tutana n asl n veya arabulucu taraf ndan onaylanm bir rne ini dava dilek esine eklemek zorundad r. Bu zorunlulu a uyulmamas h linde mahkemece davac ya, son tutana n bir haftal k kesin s re i inde mahkemeye sunulmas gerekti i, aksi takdirde davan n usulden reddedilece i ihtar n i eren davetiye g nderilir. htar n gere i yerine getirilmez ise dava dilek esi kar tarafa tebli e kar lmaks z n davan n usulden reddine karar verilir.

3 Arabulucuya ba vurulmadan dava a ld n n anla lmas h linde herhangi bir i lem yap lmaks z n davan n, dava art yoklu u sebebiyle usulden reddine karar verilir. (3) kazas veya meslek hastal ndan kaynaklanan maddi ve manevi tazminat ile bunlarla ilgili tespit, itiraz ve r cu davalar hakk nda birinci f kra h km uygulanmaz. 12690 (4) Arabuluculuk Daire Ba kanl , sicile kay tl arabuluculardan bu madde uyar nca arabuluculuk yapmak isteyenleri, varsa uzmanl k alanlar n da belirterek, g rev yapmak istedikleri adli yarg ilk derece mahkemesi adalet komisyonlar na g re listeler ve listeleri ilgili komisyon ba kanl klar na bildirir. Komisyon ba kanl klar , bu listeleri kendi yarg evrelerindeki arabuluculuk b rolar na, arabuluculuk b rosu kurulmayan yerlerde ise g revlendirecekleri sulh hukuk mahkemesi yaz i leri m d rl ne g nderir. (5) Ba vuru kar taraf n, kar taraf birden fazla ise bunlardan birinin yerle im yerindeki veya i in yap ld yerdeki arabuluculuk b rosuna, arabuluculuk b rosu kurulmayan yerlerde ise g revlendirilen yaz i leri m d rl ne yap l r.

4 (6) Arabulucu, komisyon ba kanl klar na bildirilen listeden b ro taraf ndan belirlenir. Ancak taraflar n listede yer alan herhangi bir arabulucu zerinde anla malar h linde bu arabulucu g revlendirilir. (7) Ba vuran taraf, kendisine ve elinde bulunmas h linde kar tarafa ait her t rl ileti im bilgisini arabuluculuk b rosuna verir. B ro, taraflar n resmi kay tlarda yer alan ileti im bilgilerini ara t rmaya da yetkilidir. lgili kurum ve kurulu lar, b ro taraf ndan talep edilen bilgi ve belgeleri vermekle y k ml d r. (8) Taraflara ait ileti im bilgileri, g revlendirilen arabulucuya b ro taraf ndan verilir. Arabulucu bu ileti im bilgilerini esas al r, ihtiya duydu unda kendili inden ara t rma da yapabilir. Elindeki bilgiler itibar yla her t rl ileti im vas tas n kullanarak g revlendirme konusunda taraflar bilgilendirir ve ilk toplant ya davet eder. Bilgilendirme ve davete ili kin i lemlerini belgeye ba lar. (9) Arabulucu, g revlendirmeyi yapan b ronun yetkili olup olmad n kendili inden dikkate alamaz.

5 Kar taraf en ge ilk toplant da, yerle im yeri ve i in yap ld yere ili kin belgelerini sunmak suretiyle arabuluculuk b rosunun yetkisine itiraz edebilir. Bu durumda arabulucu, dosyay derh l ilgili sulh hukuk mahkemesine g nderilmek zere b roya teslim eder. Mahkeme, har al nmaks z n dosya zerinden yapaca inceleme sonunda yetkili b royu kesin olarak karara ba lar ve dosyay b roya iade eder. Mahkeme karar b ro taraf ndan 11/2/1959 tarihli ve 7201 say l Tebligat KANUNU h k mleri uyar nca taraflara tebli edilir. Yetki itiraz n n reddi durumunda ayn arabulucu yeniden g revlendirilir ve onuncu f krada belirtilen s reler yeni g revlendirme tarihinden ba lar. Yetki itiraz n n kabul durumunda ise karar n tebli inden itibaren bir hafta i inde yetkili b roya ba vurulabilir. Bu takdirde yetkisiz b roya ba vurma tarihi yetkili b roya ba vurma tarihi olarak kabul edilir. Yetkili b ro, alt nc f kra uyar nca arabulucu g revlendirir.

6 (10) Arabulucu, yap lan ba vuruyu g revlendirildi i tarihten itibaren hafta i inde sonu land r r. Bu s re zorunlu h llerde arabulucu taraf ndan en fazla bir hafta uzat labilir. (11) Arabulucu, taraflara ula lamamas , taraflar kat lmad i in g r me yap lamamas yahut yap lan g r meler sonucunda anla maya var lmas veya var lamamas h llerinde arabuluculuk faaliyetini sona erdirir ve son tutana d zenleyerek durumu derh l arabuluculuk b rosuna bildirir. 12691 (12) Taraflardan birinin ge erli bir mazeret g stermeksizin ilk toplant ya kat lmamas sebebiyle arabuluculuk faaliyetinin sona ermesi durumunda toplant ya kat lmayan taraf, son tutanakta belirtilir ve bu taraf davada k smen veya tamamen hakl ksa bile yarg lama giderinin tamam ndan sorumlu tutulur. Ayr ca bu taraf lehine vekalet cretine h kmedilmez. Her iki taraf n da ilk toplant ya kat lmamas sebebiyle sona eren arabuluculuk faaliyeti zerine a lacak davalarda taraflar n yapt klar yarg lama giderleri kendi zerlerinde b rak l r.

7 (13) Taraflar n arabuluculuk faaliyeti sonunda anla malar h linde, arabuluculuk creti, Arabuluculuk Asgari cret Tarifesinin eki Arabuluculuk cret Tarifesinin kinci K sm na g re aksi kararla t r lmad k a taraflarca e it ekilde kar lan r. Bu durumda cret, Tarifenin Birinci K sm nda belirlenen iki saatlik cret tutar ndan az olamaz. e iade talebiyle yap lan g r melerde taraflar n anla malar durumunda, arabulucuya denecek cretin belirlenmesinde i iye i e ba lat lmamas h linde denecek tazminat miktar ile al t r lmad s re i in denecek cret ve di er haklar n n toplam , Tarifenin kinci K sm uyar nca zerinde anla lan miktar olarak kabul edilir. (14) Arabuluculuk faaliyeti sonunda taraflara ula lamamas , taraflar kat lmad i in g r me yap lamamas veya iki saatten az s ren g r meler sonunda taraflar n anla amamalar h llerinde, iki saatlik cret tutar Tarifenin Birinci K sm na g re Adalet Bakanl b t esinden denir.

8 Ki saatten fazla s ren g r meler sonunda taraflar n anla amamalar h linde ise iki saati a an k sma ili kin cret aksi kararla t r lmad k a taraflarca e it ekilde Tarifenin Birinci K sm na g re kar lan r. Adalet Bakanl b t esinden denen ve taraflarca kar lanan arabuluculuk creti, yarg lama giderlerinden say l r. (15) As l i veren-alt i veren ili kisinin varl h linde i e iade talebiyle arabulucuya ba vuruldu unda, anla man n ger ekle ebilmesi i in i verenlerin arabuluculuk g r melerine birlikte kat lmalar ve iradelerinin birbirine uygun olmas aran r. (16) Bu madde uyar nca arabuluculuk b rosu taraf ndan yap lmas gereken zaruri giderler; arabuluculuk faaliyeti sonunda anla maya var lmas h linde anla ma uyar nca taraflarca denmek, anla maya var lamamas h linde ise ileride haks z kacak taraftan tahsil olunmak zere Adalet Bakanl b t esinden kar lan r. (17) Arabuluculuk b rosuna ba vurulmas ndan son tutana n d zenlendi i tarihe kadar ge en s rede zamana m durur ve hak d r c s re i lemez.

9 (18) Arabuluculuk g r melerine taraflar bizzat, kanuni temsilcileri veya avukatlar arac l yla kat labilirler. verenin yaz l belgeyle yetkilendirdi i al an da g r melerde i vereni temsil edebilir ve son tutana imzalayabilir. (19) Arabuluculuk g r meleri, taraflarca aksi kararla t r lmad k a, arabulucuyu g revlendiren b ronun ba l bulundu u adli yarg ilk derece mahkemesi adalet komisyonunun yetki alan i inde y r t l r. (20) 13/6/1952 tarihli ve 5953 say l Bas n Mesle inde al anlarla al t ranlar Aras ndaki M nasebetlerin Tanzimi Hakk nda Kanunda d zenlenen gazeteci ile 20/4/1967 tarihli ve 854 say l Deniz Kanununda d zenlenen gemiadam , bu madde kapsam nda i i say l r. (21) Bu maddede h k m bulunmayan h llerde niteli ine uygun d t l de 7/6/2012 tarihli ve 6325 say l Hukuk Uyu mazl klar nda Arabuluculuk KANUNU h k mleri uygulan r. (22) Arabuluculu a ba vuru usul , arabulucunun g revlendirilmesi ve arabuluculuk g r melerine ili kin di er hususlar Adalet Bakanl nca y r rl e konulan y netmelikle belirlenir.

10 12692 Sosyal G venlik Kurumuna ba vuru zorunlulu u MADDE 4- (1) 31/5/2006 tarihli ve 5510 say l Sosyal Sigortalar ve Genel Sa l k Sigortas KANUNU ile di er sosyal g venlik mevzuat ndan kaynaklanan uyu mazl klarda, hizmet akdine tabi al malar nedeniyle zorunlu sigortal l k s relerinin tespiti talepleri hari olmak zere, dava a lmadan nce Sosyal G venlik Kurumuna ba vurulmas zorunludur. Di er kanunlarda ng r len s reler sakl kalmak kayd yla yap lan ba vuruya altm g n i inde Kurumca cevap verilmezse talep reddedilmi say l r. Kuruma kar dava a labilmesi i in taleplerin reddedilmesi veya reddedilmi say lmas artt r. Kuruma ba vuruda ge irilecek s re zamana m ve hak d r c s relerin hesaplanmas nda dikkate al nmaz. (2) Hizmet akdine tabi al malar nedeniyle zorunlu sigortal l k s relerinin tespiti talebi ile i veren aleyhine a lan davalarda, dava Kuruma resen ihbar edilir. hbar zerine davaya daval yan nda fer m dahil olarak kat lan Kurum, yan nda kat ld taraf ba vurmasa dahi kanun yoluna ba vurabilir.


Related search queries