Example: bachelor of science

6552 sayılı Kanun ile değişik hali - mevzuat.gov.tr

6552 say l Kanun ile de i ik hali KANUNU Kanun Numaras : 4857 Kabul Tarihi : 22/5/2003 Yay mland : Tarih : 10/6/2003 Say : 25134 Yay mland D stur : Tertip : 5 Cilt : 42 B R NC B L M Genel H k mler Ama ve kapsam Madde 1 - Bu Kanunun amac i verenler ile bir i s zle mesine dayanarak al t r lan i ilerin al ma artlar ve al ma ortam na ili kin hak ve sorumluluklar n d zenlemektir. Bu Kanun , 4 nc Maddedeki istisnalar d nda kalan b t n i yerlerine, bu i yerlerinin i verenleri ile i veren vekillerine ve i ilerine faaliyet konular na bak lmaks z n uygulan r. yerleri, i verenler, i veren vekilleri ve i iler, 3 nc maddedeki bildirim g n ne bak lmaks z n bu Kanun h k mleri ile ba l olurlar.

8424-1 İşyerini bildirme Madde 3 - Bu Kanunun kapsamına giren nitelikte bir iyerini kuran, her ne suretle olursa olsun devralan, çalıúma konusunu kısmen veya tamamen değitiren veya herhangi bir sebeple faaliyetine son veren ve iyerini kapatan iveren,

Information

Domain:

Source:

Link to this page:

Please notify us if you found a problem with this document:

Other abuse

Transcription of 6552 sayılı Kanun ile değişik hali - mevzuat.gov.tr

1 6552 say l Kanun ile de i ik hali KANUNU Kanun Numaras : 4857 Kabul Tarihi : 22/5/2003 Yay mland : Tarih : 10/6/2003 Say : 25134 Yay mland D stur : Tertip : 5 Cilt : 42 B R NC B L M Genel H k mler Ama ve kapsam Madde 1 - Bu Kanunun amac i verenler ile bir i s zle mesine dayanarak al t r lan i ilerin al ma artlar ve al ma ortam na ili kin hak ve sorumluluklar n d zenlemektir. Bu Kanun , 4 nc Maddedeki istisnalar d nda kalan b t n i yerlerine, bu i yerlerinin i verenleri ile i veren vekillerine ve i ilerine faaliyet konular na bak lmaks z n uygulan r. yerleri, i verenler, i veren vekilleri ve i iler, 3 nc maddedeki bildirim g n ne bak lmaks z n bu Kanun h k mleri ile ba l olurlar.

2 Tan mlar Madde 2 - Bir i s zle mesine dayanarak al an ger ek ki iye i i, i i al t ran ger ek veya t zel ki iye yahut t zel ki ili i olmayan kurum ve kurulu lara i veren, i i ile i veren aras nda kurulan ili kiye i ili kisi denir. veren taraf ndan mal veya hizmet retmek amac yla madd olan ve olmayan unsurlar ile i inin birlikte rg tlendi i birime i yeri denir. verenin i yerinde retti i mal veya hizmet ile nitelik y n nden ba l l bulunan ve ayn y netim alt nda rg tlenen yerler (i yerine ba l yerler) ile dinlenme, ocuk emzirme, yemek, uyku, y kanma, muayene ve bak m, beden ve meslek e itim ve avlu gibi di er eklentiler ve ara lar da i yerinden say l r.

3 Yeri, i yerine ba l yerler, eklentiler ve ara lar ile olu turulan i organizasyonu kapsam nda bir b t nd r. (Ek f kra: 23/7/2010-6009/48 md.; M lga d rd nc f kra: 20/6/2012-6331/37 md.) veren ad na hareket eden ve i in, i yerinin ve i letmenin y netiminde g rev alan kimselere i veren vekili denir. veren vekilinin bu s fatla i ilere kar i lem ve y k ml l klerinden do rudan i veren sorumludur. Bu Kanunda i veren i in ng r len her e it sorumluluk ve zorunluluklar i veren vekilleri hakk nda da uygulan r. veren vekilli i s fat , i ilere tan nan hak ve y k ml l kleri ortadan kald rmaz. 8424 Bir i verenden, i yerinde y r tt mal veya hizmet retimine ili kin yard mc i lerinde veya as l i in bir b l m nde i letmenin ve i in gere i ile teknolojik nedenlerle uzmanl k gerektiren i lerde i alan ve bu i i in g revlendirdi i i ilerini sadece bu i yerinde ald i te al t ran di er i veren ile i ald i veren aras nda kurulan ili kiye as l i veren-alt i veren ili kisi denir.

4 Bu ili kide as l i veren, alt i verenin i ilerine kar o i yeri ile ilgili olarak bu Kanundan, i s zle mesinden veya alt i verenin taraf oldu u toplu i s zle mesinden do an y k ml l klerinden alt i veren ile birlikte sorumludur. As l i verenin i ilerinin alt i veren taraf ndan i e al narak al t r lmaya devam ettirilmesi suretiyle haklar k s tlanamaz veya daha nce o i yerinde al t r lan kimse ile alt i veren ili kisi kurulamaz. Aksi halde ve genel olarak as l i veren alt i veren ili kisinin muvazaal i leme dayand kabul edilerek alt i verenin i ileri ba lang tan itibaren as l i verenin i isi say larak i lem g r rler. letmenin ve i in gere i ile teknolojik nedenlerle uzmanl k gerektiren i ler d nda as l i b l nerek alt i verenlere verilemez.

5 (Ek f kra: 1/7/2006-5538/18 md.) Kanuna veya kanunun verdi i yetkiye dayan larak kurulan kamu kurum ve kurulu lar ile bunlar n do rudan veya dolayl olarak sermayesinin en az y zde ellisine sahip olduklar ortakl klarda, 4734 say l Kamu hale Kanunu veya di er Kanun h k mleri er evesinde, hizmet al m amac yla yap lan s zle meler gere ince, y klenici arac l yla al t r lanlar, bu ekilde al m olmalar na dayanarak; a) Bu kurum, kurulu ve ortakl klara ait kadro veya pozisyonlara atanmaya, b) Bu kurum, kurulu ve ortakl klara ait i yerlerinin kadro veya pozisyonlar nda al anlar i in toplu i s zle mesi, personel kanunlar veya ilgili di er mevzuat h k mlerine g re belirlenen her t rl mal haklar ile sosyal yard mlardan yararlanmaya, hak kazanamazlar.

6 (Ek f kra: 1/7/2006-5538/18 md.) Sekizinci f krada belirtilen i yerlerinde y kleniciler d nda kalan i verenler taraf ndan al t r lanlar ile bu i yerlerinin t bi olduklar ihale mevzuat er evesinde kendi nam ve hesab na s zle me yaparak stlendi i ihale konusu i te do rudan kendileri al anlar da ayn h k mlere t bidir. Sekizinci f krada belirtilen kurum, kurulu veya ortakl klar n sermayesine kat ld klar ortakl klar n kadro veya pozisyonlar nda al an i ilerin, ortak durumundaki kamu kurum, kurulu veya ortakl klar n kadro veya pozisyonlar na atanma ya da bu kurum, kurulu veya ortakl klarda ge erli olan mal haklar ile sosyal yard mlardan yararlanma talepleri hakk nda da sekizinci f kra h k mleri uygulan r.

7 Hizmet al m na dayanak te kil edecek s zle me ve artnamelere; a) e al nacak ki ilerin belirlenmesi ve i ten karma yetkisinin kamu kurum, kurulu lar ve ortakl klar na b rak lmas , b) Hizmet al m s zle meleri er evesinde ya da ge ici i i olarak ayn i yerinde daha nce al m olanlar n al t r lmas na devam olunmas , y n nde h k mler konulamaz. 8424-1 yerini bildirme Madde 3 - Bu Kanunun kapsam na giren nitelikte bir i yerini kuran, her ne suretle olursa olsun devralan, al ma konusunu k smen veya tamamen de i tiren veya herhangi bir sebeple faaliyetine son veren ve i yerini kapatan i veren, i yerinin unvan ve adresini, al t r lan i i say s n , al ma konusunu, i in ba lama veya bitme g n n , kendi ad n ve soyad n yahut unvan n , adresini, varsa i veren vekili veya vekillerinin ad , soyad ve adreslerini bir ay i inde b lge m d rl ne bildirmek zorundad r.

8 (De i ik ikinci f kra: 15/5/2008-5763/1 md.) Bu Kanunun 2 nci maddesinin alt nc f kras na g re i alan alt i veren; kendi i yerinin tescili i in as l i verenden ald yaz l alt i verenlik s zle mesi ve gerekli belgelerle birlikte, birinci f kra h km ne g re bildirim yapmakla y k ml d r. B lge m d rl nce tescili yap lan bu i yerine ait belgeler gerekti inde i m fetti lerince incelenir. nceleme sonucunda muvazaal i lemin tespiti halinde, bu tespite ili kin gerek eli m fetti raporu i verenlere tebli edilir. Bu rapora kar tebli tarihinden itibaren otuz i g n i inde i verenlerce yetkili i mahkemesine itiraz edilebilir. (De i ik be inci c mle: 16/9/2014-6552/1 md.)

9 Tiraz zerine g r lecek olan dava basit yarg lama usul ne g re d rt ay i inde sonu land r l r. Mahkemece verilen karar n temyizi h linde Yarg tay alt ay i inde kesin olarak karar verir. Kamu idarelerince bu raporlara kar yetkili i mahkemelerine itiraz edilmesi ve mahkeme kararlar na kar di er Kanun yollar na ba vurulmas zorunludur. Rapora otuz i g n i inde itiraz edilmemi veya mahkeme muvazaal i lemin tespitini onam ise tescil i lemi iptal edilir ve alt i verenin i ileri ba lang tan itibaren as l i verenin i ileri say l r. (2)(3) (Ek f kra:11/6/2003-4884/10 md.) Ancak, irketlerin tescil kay tlar ise ticaret sicili memurluklar n n g nderdi i belgeler zerinden yap l r ve bu belgeler ilgili ticaret sicili memurlu unca bir ay i inde al ma ve Sosyal G venlik Bakanl ilgili b lge m d rl klerine g nderilir.

10 (Ek f kra: 15/5/2008-5763/1 md.) As l i veren-alt i veren ili kisinin kurulmas , bildirimi ve i yerinin tescili ile yap lacak s zle mede bulunmas gerekli di er hususlara ili kin usul ve esaslar, al ma ve Sosyal G venlik Bakanl taraf ndan kar lacak y netmelikle belirlenir. stisnalar Madde 4 -A a da belirtilen i lerde ve i ili kilerinde bu Kanun h k mleri uygulanmaz; a) Deniz ve hava ta ma i lerinde, b) 50'den az i i al t r lan (50 dahil) tar m ve orman i lerinin yap ld i yerlerinde veya i letmelerinde, c) Aile ekonomisi s n rlar i inde kalan tar mla ilgili her e it yap i leri, d) Bir ailenin yeleri ve 3 nc dereceye kadar (3 nc derece dahil) h s mlar aras nda d ardan ba ka biri kat lmayarak evlerde ve el sanatlar n n yap ld i lerde, e) Ev hizmetlerinde, f) (.


Related search queries