Example: marketing

NOTERLİK KANUNU - mevzuat.gov.tr

4853 NOTERL K KANUNU Kanun Numaras : 1512 Kabul Tarihi : 18/1/1972 Yay mland Resm Gazete : Tarih : 5/2/1972 Say : 14090 Yay mland D stur : Tertip : 5 Cilt : 11 Sayfa : 408 Bu Kanunun y r rl kte olmayan h k mleri i in bak n z "Y r rl kteki Baz Kanunlar n M lga H k mleri K lliyat " Cilt: 2 Sayfa: 1151 B R NC KISIM Genel H k mler Noterlik Mesle i: madde 1 Noterlik bir kamu hizmetidir. Noterler, hukuki g venli i sa lamak ve anla mazl klar nlemek i in i lemleri belgelendirir ve kanunlarla verilen ba ka g revleri yaparlar.

4856 Stajın ilanı: Madde 10 – Staj için baúvurma istemi yukarıdaki maddede yazılı hususlarla birlikte istem tarihinden itibaren on gün içinde o yerin belediye ve adliye dairesinin münasip bir yerinde onbeú gün süre ile asılmak suretiyle ilan olunur.

Tags:

  Madde

Information

Domain:

Source:

Link to this page:

Please notify us if you found a problem with this document:

Other abuse

Transcription of NOTERLİK KANUNU - mevzuat.gov.tr

1 4853 NOTERL K KANUNU Kanun Numaras : 1512 Kabul Tarihi : 18/1/1972 Yay mland Resm Gazete : Tarih : 5/2/1972 Say : 14090 Yay mland D stur : Tertip : 5 Cilt : 11 Sayfa : 408 Bu Kanunun y r rl kte olmayan h k mleri i in bak n z "Y r rl kteki Baz Kanunlar n M lga H k mleri K lliyat " Cilt: 2 Sayfa: 1151 B R NC KISIM Genel H k mler Noterlik Mesle i: madde 1 Noterlik bir kamu hizmetidir. Noterler, hukuki g venli i sa lamak ve anla mazl klar nlemek i in i lemleri belgelendirir ve kanunlarla verilen ba ka g revleri yaparlar.

2 Noterliklerin kurulmas ve yetki evresi: madde 2 Her asliye ve m nferit sulh mahkemesinin bulundu u yerde, o mahkemenin yarg evresindeki noterlik i lerini g rmeye yetkili olmak zere bir noterlik kurulur. (Ek ikinci f kra: 2/3/2005-5309/1 md.) Ancak asliye mahkemesinin yarg evresinin birden ok il eyi kapsamas durumunda, gerekti inde di er il elerde de noterlik kurulabilir. u kadar ki, bir ilin belediye s n rlar i inde birden fazla noterlik bulundu u takdirde, her noterlik, ba l oldu u asliye mahkemesinin yarg evresi ile s n rl olmaks z n, il belediyesi s n rlar i indeki b t n noterlik i lerini g rmeye yetkilidir.

3 (Ek d rd nc f kra: 14/7/2004-5219/8 md.) Asliye mahkemesinin kald r ld il elerdeki birinci, ikinci ve nc s n f noterliklerin faaliyetleri devam eder. Bu yerlerde birden ok noterlik de kurulabilir. Asliye mahkemesi bulunmayan il elerde faaliyetleri devam eden veya yeniden kurulan ayn yarg evresi i erisinde olup ayn belediye hudutlar i erisinde bulunmayan noterlikler hakk nda 109 uncu madde h km uygulanmaz.(1) Onuncu k s m h k mleri sakl d r. Birden ok noterlik a lmas ve noterli in kapat lmas : madde 3 Adalet Bakanl , i yo unlu unda art g r len yerlerde birden ok noterlik a abilir.

4 Adalet Bakanl , bir yerdeki noterliklerin gayrisafi gelirlerinin toplam ile i hayat ndaki geli me ve gerilemeleri g z n nde bulundurmak suretiyle yukar daki f krada yaz l salahiyetini kullan r. Mevcut noterliklerden birden fazlas n , bo alm bulunmas kaydiyle kapatabilir. Adalet Bakanl birden ok noterlik a ma ve noterliklerden birden fazlas n kapatma yetkisini kullanmadan nce T rkiye Noterler Birli inin m talaas n al r. (Ek f kra: 14/7/2004-5219/8 md.) Asliye mahkemesinin kald r ld il elerdeki birinci, ikinci ve nc s n f noterlikler ise bo alm olmas halinde, T rkiye Noterler Birli inin teklifi zerine Adalet Bakanl nca kapat labilir.

5 Noterliklerin s n fland r lmas : madde 4 Noterlikler d rt s n fa ayr l r. Birinci, ikinci ve nc s n f noterlikler, T rkiye Noterler Birli inin m talaas al narak Adalet Bakanl nca s n fland r l r. (1) 2/3/2005 tarihli ve 5309 say l Kanunun 1 inci maddesiyle, maddeye ikinci f kra eklenerek di er f kralar yeniden tesels l ettirildi inden, nc f kra olan bu f kra d rd nc f kra olarak tesels l etmi tir. 4854 Bu s n fland rmada, her noterli in yetki evresi i indeki n fus, i yo unlu u ve noterlik geliri esas tutulur. Genellikle, ayn mahkemeye ba l noterlikler ayn s n ftan say l r.

6 Adalet Bakanl , her d rt y lda bir noterliklerin durumunu inceliyerek, yeniden yapaca s n fland rmay Resmi Gazete ile ilan eder. Yukar ki f krada g sterilen d rt y ll k s re i inde a lan yeni noterlikler, s renin bitimi beklenmeden ikinci f kraya g re ve tahmini gayrisafi gelirleri de g z n nde tutulmak suretiyle s n fland r larak, Resmi Gazete ile ilan olunur. D rd nc s n f noterli e indirme hakk ndaki 31 inci madde h km sakl d r. u kadar ki, d rd nc s n f noterlikten nc s n fa ge irilecek olanlar, her y l n Nisan ay' ba nda tespit edilerek ilan olunur.

7 Yeni s n fland rma ilan oluncaya kadar, eski s n fland rmaya g re uygulama yap l r. Noterin s n f ve asgari hizmet s resi: madde 4/a (Ek: 16/11/1989 - 3588/1 md.) Noterler s n fa ayr l r. lk defa nc s n f bir noterli e atanarak mesle e girenlerin, i e ba lad klar tarihte nc s n f hizmeti ba lar. Noterin ikinci ve nc s n fta asgari hizmet s resi d rder y ld r. Bu s renin sonunda noterin s n f n n y kselebilmesi, Adalet m fetti i taraf ndan hakk nda d zenlenen son hal ka d nda olumlu kanaat belirtilmi olmas na ba l d r.

8 Noterli in s n f n n y kseltilmesi noterin s n f na tesir etmez. S n f y kseltilen bir noterlikte hizmet g ren noter, s n fland rmadan nceki s n ftaki hizmet s resini doldurmam ise, bu s renin doldu u tarihten itibaren; bu tarihten nce Adalet m fetti i taraf ndan hakk nda d zenlenen son hal ka d nda yukar s n fa y kselmeye yetene i olmad n n belirtilmi olmas halinde de olumlu kanaat belirten sonraki ilk hal ka d n n d zenlendi i tarihten itibaren, bir st s n f hizmeti ayn noterlikte yapma a ba lar. K NC KISIM Noterlik Mesle ine Kabul Noterli e kabul artlar : madde 5 Noter olabilmek i in, bu k s m h k mlerine g re noterlik staj n tamaml yarak, noterlik belgesini alm olmak artt r.

9 Ayr k haller: madde 6 (De i ik birinci f kra:14/04/2004 5134/1 md.) Adl veya asker yarg h kimlik yahut savc l klar na veyahut hukuk fak ltesi mezunu olup, idar yarg h kimlik veya savc l klar na atanm veya avukat unvan n kazanm olan veya Avukatl k Kanununa g re staj ve avukatl k s nav artlar ndan ba kl olarak avukatl a kabul olunmaya hak kazanm bulunanlar, noterlik staj na t bi de ildirler. Bu gibilerin 9 uncu maddenin (a), (b) ve (d) bentlerinde g sterilen belgeleri ili tirmek suretiyle Adalet Bakanl na bir dilek e ile ba vurmalar zerine, Bakanl k a gerekli g r len di er belgeler de getirtilerek yap lan inceleme sonunda, noter olmaya engel te kil eden bir durumlar bulunmad anla ld takdirde, ilgiliye 17 nci maddenin 3 nc f kras nda yaz l belge verilir ve 18 inci maddede g sterilen deftere kayd yap l r.

10 Stajiyerlik artlar : madde 7 Noterlik staj na kabul edilebilmek i in: 1. T rkiye Cumhuriyeti vatanda olmak, 2. (De i ik : 13/6/2000 - 4579/1 md.) 21 ya n bitirmi ve 40 ya n doldurmam olmak, 3. T rk hukuk fak ltelerinin birinden mezun olmak veya yabanc bir memleket hukuk fak ltesinden mezun olup da, T rkiye hukuk fak lteleri programlar na g re noksan kalan derslerden ba ar l s nav vermi bulunmak, 4. (M lga : 13/6/2000 - 4579/1 md.) 4855 5.(De i ik: 23/1/2008-5728/345 md.) 14/7/1965 tarihli ve 657 say l Devlet Memurlar Kanununun 48 inci maddesine g re devlet memurlu una atanmaya engel bir mahk miyeti bulunmamak, 6.


Related search queries