Example: marketing

TAPU KANUNU(1)(2) - mevzuat.gov.tr

1435 TAPU KANUNU(1)(2) Kanun Numaras : 2644 Kabul Tarihi : 22/12/1934 Yay mland Resm Gazete : Tarih : 29/12/1934 Say : 2892 Yay mland D stur : Tertip : 3 Cilt : 16 Sayfa : 312 * * * Bu Kanunun y r rl kte olmayan h k mleri i in bak n z Y r rl kteki Baz Kanunlar n M lga H k mleri K lliyat , Cilt : 1 Sayfa : 235 * * * Madde 1 Gayrimenkullerin tescilinde o gayrimenkul Devlete ait ise bulundu u yerdeki en b y k mal memuru, hususi idareye ait ise vali, evkafa ait ise evkaf m d r veya memuru, belediyeye ait ise belediye reisi, k ye ait ise muhtar ve mahsus kanunla te ekk l etmi di er h kmi ah slara ait ise bunlar n kanuni m messilleri salahiyetlidirler. Bu m messillerin salahiyet-lerini kullanma eklini g steren kanunlar h km yerinde durmaktad r. Madde 2 H kmi ah slar n tapu i lerinde merkez veya ubelerinin bulunduklar yerin en b y k m lkiye amirinden nizamnamelerine g re gayrimenkul tasarrufuna izinli olduklar na ve tescil i ini yapacak m messilin salahiyetine dair al nacak belgenin verilmesi mecburidir.

1439 Madde 27 – Tapu Sicil Muhafız veya memurları tarafından yapılan resmi senetlere iki ta- rafın ve tapu senetleriyle akte müstenit olmıyan iktibaslarda kayıtlara sahibinin 6x4 büyüklüğünde ve mümkün olan yerlerde fotoğrafları yapıútırılır.

Information

Domain:

Source:

Link to this page:

Please notify us if you found a problem with this document:

Other abuse

Transcription of TAPU KANUNU(1)(2) - mevzuat.gov.tr

1 1435 TAPU KANUNU(1)(2) Kanun Numaras : 2644 Kabul Tarihi : 22/12/1934 Yay mland Resm Gazete : Tarih : 29/12/1934 Say : 2892 Yay mland D stur : Tertip : 3 Cilt : 16 Sayfa : 312 * * * Bu Kanunun y r rl kte olmayan h k mleri i in bak n z Y r rl kteki Baz Kanunlar n M lga H k mleri K lliyat , Cilt : 1 Sayfa : 235 * * * Madde 1 Gayrimenkullerin tescilinde o gayrimenkul Devlete ait ise bulundu u yerdeki en b y k mal memuru, hususi idareye ait ise vali, evkafa ait ise evkaf m d r veya memuru, belediyeye ait ise belediye reisi, k ye ait ise muhtar ve mahsus kanunla te ekk l etmi di er h kmi ah slara ait ise bunlar n kanuni m messilleri salahiyetlidirler. Bu m messillerin salahiyet-lerini kullanma eklini g steren kanunlar h km yerinde durmaktad r. Madde 2 H kmi ah slar n tapu i lerinde merkez veya ubelerinin bulunduklar yerin en b y k m lkiye amirinden nizamnamelerine g re gayrimenkul tasarrufuna izinli olduklar na ve tescil i ini yapacak m messilin salahiyetine dair al nacak belgenin verilmesi mecburidir.

2 Ticaret irketleri bu belgeyi ticaret sicil memurundan al rlar. Madde 3 Mevcudiyetleri T rkiye Cumhuriyeti H k metince tan nm olan yabanc lara ait dini, ilmi, hayri m esseselerin fermanlara ve H k met kararlar na m steniden sahiplendikleri gayrimenkuller bu belgelerin s n rlar d na kmamak ve H k metin izni al nmak artile m es-seselerin h kmi ahsiyetleri nam na tescil olunabilir. Madde 4 Madenlerin tesciline ait muamelelerde mahsus kanun ve nizamlar na g re verilecek belgelerin ktisat Vekaletince tasdik edilmi olmas artt r. Madde 5 (M lga : 4/11/1990-3678/31 md.) Madde 6 (M lga : 11/6/1945-4753/64 md.) Madde 7 (M lga : 16/2/1995 - 4070/15 md.) (1) Bu kanunun, 10/4/1944 tarih ve 4541 say l Kanunda muhtarl a ait oldu u belirtilen vazifeler hakk n-daki h k mleri, an lan Kanunun 24 nc maddesiyle y r rl kten kald r lm t r.

3 (2) Bu Kanunun; baz maddeleri denizlerin doldurulmas ve batakl klar n kurutulmas yollar yla zel m lki-yet edinilmesi hususlar n d zenlemekte ise de, 6785 say l Kanuna 11/7/1972 tarih ve 1605 say l Ka-nunla eklenen Ek 7 nci maddesi ".., bu yerlerde denizden doldurma ve batakl k kurutma suretiyle zel m lkiyet ad na arazi ve arsa da kazan lamaz." h km n i ermektedir. Ayn Kanunun 3 nc maddesi de, bu kanuna ayk r di er kanun h k mlerinin y r rl kten kald r ld n h k m alt na alm t r. Daha sonra da, 1605 say l Kanun 3/5/1985 tarih ve 3194 say l Kanunun 43 nc maddesiyle y r rl kten kald r lm t r. 1436 Madde 8 Denizden doldurulmak istenilen yerler i in o yerin en b y k mal memurundan izin almak laz md r. Bu izin doldurulacak yer belediye s n r i inde ise belediyenin, liman da alakadar ediyorsa liman dairesinin veya deniz ticareti idaresinin ve m stahkem mevki kumandan-l olan yerlerde m stahkem mevki kumandanl n n muvafakatlar al nd ktan sonra 3 y l m d-detle verilir.

4 Belediye s n r d nda ise alakalar na g re vilayet veya kaza idare heyetlerinin mu-vafakati al n r. zinle doldurulan bu yerler izin veren dairelerden al nacak belgeler zerine de er baha aranmaks z n dolduran nam na tapu sicillerine ge irilir. y l i inde makbul bir z r ol-maks z n doldurma i ini bitirmiyenlerin bu yerlerden eli ektirilir. Madde 9 zinsiz doldurulmu olan yerlerin tescilinde mahzur olmad alakal daire ve heyetlerce kabul olunursa doldurulan yerlerin doldurulmu oldu u halindeki de er bahas n n onda biri al nmak artile dolduran nam na tescili yap l r. Madde 10 Deniz k y s nda teress battan veya denizlerin med ve cezrinden dolmu yerlerin sat lmas nda mahzur olmad sekizinci maddede yaz l alakal dairelerce bildirildi i takdirde o yerlerin kendi gayrimenkul ne biti ik olan k sm n o gayrimenkul sahibinin kendisine yap lacak tebligattan itibaren iki sene i inde takdir olunacak de er baha ile alma a hakk vard r.

5 Bu yerleri sat n alanlar n o yeri korumak i in r ht m in as hakk olacakt r. Madde 11 Sahipli bir gayrimenkul n n veya biti i i doldurulmak istenildi i takdirde sahibinden ba kas na izin verilemez. zinsiz olarak sahibi taraf ndan doldurulan b yle bir yerin tescilinde mahzur olmad alakal daire ve heyetlerce bildirildi i takdirde doldurulan yerin dol-durulmu oldu u haldeki k ymetinin onda biri al n p dolduran n veya dolduran n yerine ge enin nam na as l m lk ile birle tirilerek tescil olunur. Devlet, vilayet, belediye veya k y meclisince s hhi, i timai veya iktisadi sebeplerle yap -lacak doldurma i lerinde yukar daki f krada yaz l gayrimenkul sahiplerine doldurma a yetecek m hlet verilerek doldurma teklif olunur. Bu m ddet i inde doldurmad klar takdirde bu haklar kalmaz.

6 Madde 12 Bir gayrimenkul n n nde veya biti i inde olupta sahibi taraf ndan doldu-rulmak istenilen yerin doldurma i i bitirilmeksizin o gayrimenkul bir ba kas n n m lkiyetine ge er veya ayni bir hakla takyid olunursa, ba ka suretle mukavele bulunmad takdirde bu mua-mele i in artlar mahfuz olmak zere doldurulan yerde de sari olur. Madde 13 Devlet e veya vilayet ve belediyelerce yap lan liman, dalgak ran, in aatile temizleme ve taramadan meydana gelecek arazi hususi kanunlar ndaki h k mlere ba l d r. Madde 14 8, 9, 10, 11 ve 12 nci maddeler h km batakl k olm yan g l ve nehir kenarla-r nda da caridir. u kadar ki nehrin as l yata n ve sular n ak nt s n bozmad ve alt taraflara ve ba kalar na mazarrat olm yaca hakk nda fenni rapor aran r. Ba l ba na tasarruf olunabilecek deniz, g l veya nehir metrukat bulunan sahipsiz yerler sahipli bir gayrimenkul n n nde veya biti i inde bulunursa o gayrimenkul sahibine de er baha ile sat n almas teklif olunur.

7 Bir y l i inde talip olmad takdirde ba kalar na sat l r. Bu yerler ba l ba na tasarruf olunm yacak halde ise takdir olunacak de er baha ile biti- i indeki gayrimenkul sahiplerine temlik olunarak kendileri bor land r l r. 1437 G l veya nehrin istila veya tahrip etti i yerlerin sahiplerine Kanunu Medeninin 636 ve 637 nci maddeleri h km yerinde durmak zere mukabil tarafta bu sebeplerden meydana gelmi arazi var ise muadili paras z verilebilir. Madde 15 (Birinci f kra M lga: 18/1/1950 - 5516/12 md.) Sahipli arazide husule gelen batakl klar n s hhi sebeplerinden dolay kurutulmas zarureti tahakkuk edince Devlet veya vilayet taraf ndan verilecek m sait bir m hlet i inde sahipleri ku-rutmad klar takdirde o batakl k Devlet veya vilayet taraf ndan kurutulur. Sahiplerinden kurutma masraf na i tirak edenlerin arazisi kendilerine verilir.

8 Masrafa i tirak etmiyenlerin arazisi kuruta-n n m lk olur. (De i ik: 18/10/1962 - 79/1 md.) Bu takdirde, gayrimenkul n batakl k halindeki ger ek kar l olarak arazi sahibine denecek bedelinin tesbitinde 6830 say l stimlak Kanunu h k mleri uygulan r. Madde 16 Hususi kanunlar nda m saade edilenleri hari olmak zere Devlete, beledi-yelere ve k ylere ait orman, koru ve baltal klardan tarla a lamaz ve hususi bina yap lamaz. a-h slara ait ormanlarda dahi ait oldu u vekaletten izin al nmad k a tarla a lamaz. Madde 17 Erbab vukufa takdir ettirilen de er bahalar n ikinci derecede tasdik beledi-yelerce se ilecek iki zat n da i tirakile mahalli idare heyetlerine aittir. Madde 18 Bu kanunda yaz l vergi k ymetleri 1837 numaral Bina Vergisi ve 1933 nu-maral Arazi Vergisi Kanunlar mucibince vergiye matrah olan k ymettir.

9 Madde 19 De er bahalar m savi taksitlerle be y l i inde vergi ile birlikte Tahsili Em-val Kanununa g re tahsil olunur. ki seneye ait taksit denince gayrimenkul sahibi nam na tescil edilir ve geri kalan taksitler i in o gayrimenkul ipotekli olur. Madde 20 Bu kanunun ne rinden evvel muamelesi bitipte tahakkuk ettirilmi olan de- er bahalar dahi 19 uncu maddede yaz l ekilde taksitle tahsil olunur. Madde 21 K y ve belediye s n rlar i inde kapanm yollarla yol fazlalar k y veya be-lediye nam na tescil olunur. Madde 22 Kadastro veya tapu tahriri yap lm olan yerlerle tapu senet veya kay dlar na sahiplerinin foto raf yap t r lm olan gayrimenkullerin vukubulacak tasarruf muameleleri i in belediye veya k y ilm haberleri aranmaz. Kanunu Medeninin mer'iyeti tarihine kadar musakkaf ve h k mde olan ba ve bah e ve arsalar n on be , di er arazinin on seneden daha az bir m ddet i inde husul bulmu olan iktisap sebeplerine veya Kanunu Medeninin mer'iyetinden sonra d -r lm olan kay dlara m stenit tasarruf muameleleri i in dahi b yle yap l r.

10 Ancak bu muamele-lerde kay t sahibinin foto raf vermesi ve bu foto raf n kayda yap t r lmas laz md r. Bu er eve d nda kalan muamelelerle 2 nci f kradaki hallerde foto raf veremiyenler i in gayrimenkul n sahibi oldu una ve ba kas n n alakas bulunmad na dair belediye veya k y ilm haberi almak laz md r. Madde 23 lm haber al nmas laz mgelen muameleler i in belediye veya ihtiyar meclisi ilm haberi tasdikten imtina ederse bu imtina sebeplerini erh ile izaha mecburdur. Bunu yapa-mazsa hakk nda kanuni takibat yap l r. Tapu idareleri yapacaklar tetkik ve tahkik zerine bu sebeplerin kanuni olmad n anlar-larsa i i tapu komisyonuna verirler. Komisyon da sebeplerin kanuni olmad na karar verirse tapu idarelerince muamele yap l r. Aksine karar verirse tapu idareleri 1515 numaral kanunun um l d ndaki hallerde alakal y mahkemeye g nderir.


Related search queries