Example: dental hygienist

9105 CEZA MUHAKEMESİ KANUNU - mevzuat.gov.tr

9105 CEZA MUHAKEMES KANUNU Kanun Numaras : 5271 Kabul Tarihi : 4/12/2004 Yay mland Resm Gazete : Tarih: 17/12/2004 Say : 25673 Yay mland D stur: Tertip: 5 Cilt: 44 B R NC K TAP Genel H k mler B R NC KISIM Kapsam, Tan mlar, G rev ve Yetki B R NC B L M Kapsam ve Tan mlar Kanunun kapsam Madde 1 (1) Bu Kanun, ceza muhakemesinin nas l yap laca hususundaki kurallar ile bu s rece kat lan ki ilerin hak, yetki ve y k ml l klerini d zenler. Tan mlar Madde 2 (1) Bu Kanunun uygulanmas nda; a) pheli: Soru turma evresinde, su phesi alt nda bulunan ki iyi, b) San k: Kovu turman n ba lamas ndan itibaren h km n kesinle mesine kadar, su phesi alt nda bulunan ki iyi, c) M dafi: pheli veya san n ceza muhakemesinde savunmas n yapan avukat , d) Vekil: Kat lan, su tan zarar g ren veya malen sorumlu ki iyi ceza muhakemesinde temsil eden avukat , e) Soru turma: Kanuna g re yetkili mercilerce su phesinin renilmesinden iddianamenin kabul ne kadar ge en evreyi, f) Kovu turma: ddianamenin kabul yle ba lay p, h km n kesinle mesine kadar ge en evreyi, g) fade alma: phelinin kolluk g revlileri veya Cumhuriyet savc s taraf ndan soru turma konusu su la ilgili olarak dinlenmesini, h) Sorgu: pheli veya san n h kim veya mahkeme taraf ndan soru turma veya kovu turma konusu su la ilgili olarak dinlenmesini, i) Malen sorumlu: Yarg lama konusu i in h kme ba lanmas ve bunun kesinle mesinden sonr

9105 CEZA MUHAKEMESİ KANUNU Kanun Numarası: 5271 Kabul Tarihi : 4/12/2004 Yayımlandığı Resmî Gazete : Tarih: 17/12/2004 Sayı: 25673 Yayımlandığı Düstur: Tertip: 5 …

Tags:

  Kanunu

Information

Domain:

Source:

Link to this page:

Please notify us if you found a problem with this document:

Other abuse

Transcription of 9105 CEZA MUHAKEMESİ KANUNU - mevzuat.gov.tr

1 9105 CEZA MUHAKEMES KANUNU Kanun Numaras : 5271 Kabul Tarihi : 4/12/2004 Yay mland Resm Gazete : Tarih: 17/12/2004 Say : 25673 Yay mland D stur: Tertip: 5 Cilt: 44 B R NC K TAP Genel H k mler B R NC KISIM Kapsam, Tan mlar, G rev ve Yetki B R NC B L M Kapsam ve Tan mlar Kanunun kapsam Madde 1 (1) Bu Kanun, ceza muhakemesinin nas l yap laca hususundaki kurallar ile bu s rece kat lan ki ilerin hak, yetki ve y k ml l klerini d zenler. Tan mlar Madde 2 (1) Bu Kanunun uygulanmas nda; a) pheli: Soru turma evresinde, su phesi alt nda bulunan ki iyi, b) San k: Kovu turman n ba lamas ndan itibaren h km n kesinle mesine kadar, su phesi alt nda bulunan ki iyi, c) M dafi: pheli veya san n ceza muhakemesinde savunmas n yapan avukat , d) Vekil: Kat lan, su tan zarar g ren veya malen sorumlu ki iyi ceza muhakemesinde temsil eden avukat , e) Soru turma: Kanuna g re yetkili mercilerce su phesinin renilmesinden iddianamenin kabul ne kadar ge en evreyi, f) Kovu turma: ddianamenin kabul yle ba lay p, h km n kesinle mesine kadar ge en evreyi, g) fade alma: phelinin kolluk g revlileri veya Cumhuriyet savc s taraf ndan soru turma konusu su la ilgili olarak dinlenmesini, h) Sorgu: pheli veya san n h kim veya mahkeme taraf ndan soru turma veya kovu turma konusu su la ilgili olarak dinlenmesini, i) Malen sorumlu.

2 Yarg lama konusu i in h kme ba lanmas ve bunun kesinle mesinden sonra, madd ve mal sorumluluk ta yarak h km n sonu lar ndan etkilenecek veya bunlara katlanacak ki iyi, 9106 j) Su st : 1. lenmekte olan su u, 2. Hen z i lenmi olan fiil ile fiilin i lenmesinden hemen sonra kolluk, su tan zarar g ren veya ba kalar taraf ndan takip edilerek yakalanan ki inin i ledi i su u, 3. Fiilin pek az nce i lendi ini g steren e ya veya delille yakalanan kimsenin i ledi i su u, k) Toplu su : Aralar nda i tirak iradesi bulunmasa da veya daha fazla ki i taraf ndan i lenen su u, l) Disiplin hapsi: K sm bir d zeni korumak amac yla yapt r m alt na al nm olan fiil dolay s yla verilen, se enek yapt r mlara evrilemeyen, n deme uygulanamayan, tekerr re esas olmayan, artla sal verilme h k mleri uygulanamayan, ertelenemeyen ve adl sicil kay tlar na ge irilmeyen hapsi, fade eder. K NC B L M G rev G rev Madde 3 (1) Mahkemelerin g revleri kanunla belirlenir. (2) (Ek: 26/6/2009 5918/6 md.

3 ;M lga:2/7/2018-KHK/700/159 md.) Re'sen g rev karar ve g revde uyu mazl k Madde 4 (1) Davaya bakan mahkeme, g revli olup olmad na kovu turma evresinin her a amas nda re'sen karar verebilir. 6 nc madde h km sakl d r. (2) G rev konusunda mahkemeler aras nda uyu mazl k kt nda, g revli mahkemeyi ortak y ksek g revli mahkeme belirler. G revsizlik karar verilmesi gereken h l ve sonucu Madde 5 (1) ddianamenin kabul nden sonra; i in, davay g ren mahkemenin g revini a t veya d nda kald anla l rsa, mahkeme bir kararla i i g revli mahkemeye g nderir. (2) Adl yarg i erisindeki mahkemeler bak m ndan verilen g revsizlik kararlar na kar itiraz yoluna gidilebilir. G revsizlik karar verilemeyecek h l Madde 6 (De i ik: 6/12/2006 5560/16 md.) (1) Duru mada su un hukuk niteli inin de i ti inden bahisle g revsizlik karar verilerek dosya alt dereceli mahkemeye g nderilemez. G revli olmayan h kim veya mahkemenin i lemleri Madde 7 (1) Yenilenmesi m mk n olmayanlar d nda, g revli olmayan h kim veya mahkemece yap lan i lemler h k ms zd r.

4 NC B L M Ba lant l Davalar Ba lant kavram Madde 8 (1) Bir ki i, birden fazla su tan san k olur veya bir su ta her ne s fatla olursa olsun birden fazla san k bulunursa ba lant var say l r. (2) Su un i lenmesinden sonra su luyu kay rma, su delillerini yok etme, gizleme veya de i tirme fiilleri de ba lant l su say l r. 9107 Davalar n birle tirilerek a lmas Madde 9 (1) Ba lant l su lardan her biri de i ik mahkemelerin g revine giriyorsa, bunlar hakk nda birle tirilmek suretiyle y ksek g revli mahkemede dava a labilir. G r lmekte olan davalar n birle tirilmesi ve ayr lmas Madde 10 (1) Kovu turma evresinin her a amas nda, ba lant l ceza davalar n n birle tirilmesine veya ayr lmas na y ksek g revli mahkemece karar verilebilir. (2) Birle tirilen davalarda, bu davalar g ren mahkemenin t bi oldu u yarg lama usul uygulan r. (3) in esas na girdikten sonra ayr lan davalara ayn mahkemede devam olunur. Geni ba lant sebebiyle birle tirme Madde 11 (1) Mahkeme, bakmakta oldu u birden ok dava aras nda ba lant g r rse, bu ba lant 8 inci maddede g sterilen t rden olmasa bile, birlikte bakmak ve h kme ba lamak zere bu davalar n birle tirilmesine karar verebilir.

5 D RD NC B L M Yetki Yetkili mahkeme Madde 12 (1) Davaya bakmak yetkisi, su un i lendi i yer mahkemesine aittir. (2) Te ebb ste son icra hareketinin yap ld , kesintisiz su larda kesintinin ger ekle ti i ve zincirleme su larda son su un i lendi i yer mahkemesi yetkilidir. (3) Su , lkede yay mlanan bir bas l eserle i lenmi se yetki, eserin yay m merkezi olan yer mahkemesine aittir. Ancak, ayn eserin birden ok yerde bas lmas durumunda su , eserin yay m merkezi d ndaki bask s nda meydana gelmi se, bu su i in eserin bas ld yer mahkemesi de yetkilidir. (4) Soru turulmas ve kovu turulmas ik yete ba l olan hakaret su unda eser, ma durun yerle im yerinde veya oturdu u yerde da t lm sa, o yer mahkemesi de yetkilidir. Ma dur, su un i lendi i yer d nda tutuklu veya h k ml bulunuyorsa, o yer mahkemesi de yetkilidir. (5) G rsel veya i itsel yay nlarda da bu maddenin nc f kras h km uygulan r. G rsel ve i itsel yay n, ma durun yerle im yerinde ve oturdu u yerde i itilmi veya g r lm se o yer mahkemesi de yetkilidir.

6 Zel yetki Madde 13 (1) Su un i lendi i yer belli de ilse, pheli veya san n yakaland yer, yakalanmam sa yerle im yeri mahkemesi yetkilidir. (2) pheli veya san n T rkiye'de yerle im yeri yoksa T rkiye'de en son adresinin bulundu u yer mahkemesi yetkilidir. (3) Mahkemenin bu suretle de belirlenmesi olana yoksa, ilk usul i leminin yap ld yer mahkemesi yetkilidir. Yabanc lkede i lenen su larda yetki Madde 14 (1) Yabanc lkede i lenen ve kanun h k mleri uyar nca T rkiye'de soru turulmas ve kovu turulmas gereken su larda yetki, 13 nc maddenin birinci ve ikinci f kralar na g re belirlenir. 9108 (2) Bununla birlikte Cumhuriyet savc s n n, phelinin veya san n istemi zerine Yarg tay, su un i lendi i yere daha yak n olan yer mahkemesine yetki verebilir. (3) Bu gibi su larda pheli veya san k T rkiye'de yakalanmam , yerle memi veya adresi yoksa; yetkili mahkeme, Adalet Bakan n n istemi ve Yarg tay Cumhuriyet Ba savc s n n ba vurusu zerine Yarg tay taraf ndan belirlenir.

7 (4) Yabanc lkelerde bulunup da diplomatik ba kl ktan yararlanan T rk kamu g revlilerinin i ledikleri su lardan dolay yetkili mahkeme Ankara mahkemesidir. Deniz, hava ve demiryolu ta tlar nda veya bu ta tlarla i lenen su larda yetki Madde 15 (1) Su , T rk bayra n ta ma yetkisine sahip olan bir gemide veya b yle bir ta t T rkiye d nda iken i lenmi se, geminin ilk u rad T rk liman nda veya ba lama liman nda bulunan mahkeme yetkilidir. (2) T rk bayra n ta ma hakk na sahip olan hava ta tlar ile demiryolu ta tlar hakk nda da yukar daki f kra h k mleri uygulan r. (3) lke i erisinde deniz, hava veya demiryolu ta tlar nda ya da bu ta tlarla i lenen su larda, bunlar n ilk ula t yer mahkemesi de yetkilidir. (4) evreyi kirletme su u, yabanc bayra ta yan bir gemi taraf ndan T rk kara sular d nda i lendi i takdirde, su un i lendi i yere en yak n veya geminin T rkiye'de ilk u rad liman n bulundu u yer mahkemesi yetkilidir. Ba lant l su larda yetki Madde 16 (1) Yukar daki maddelere g re her biri de i ik mahkemelerin yetkisi i inde bulunan ba lant l ceza davalar , yetkili mahkemelerden herhangi birisinde birle tirilerek g r lebilir.

8 (2) Ba lant l ceza davalar n n de i ik mahkemelerde bak lmas na ba lanm olursa, Cumhuriyet savc lar n n istemlerine uygun olmak ko uluyla, mahkemeler aras nda olu acak uyu ma zerine, bu davalar n hepsi veya bir k sm bu mahkemelerin birinde birle tirilebilir. (3) Uyu ulmazsa, Cumhuriyet savc s veya san n istemi zerine ortak y ksek g revli mahkeme birle tirmeye gerek olup olmad na ve gerek varsa hangi mahkemede birle tirilece ine karar verir. (4) Birle tirilmi olan davalar n ayr lmas da bu suretle olur. Yetkide olumlu veya olumsuz uyu mazl k Madde 17 (1) Birka h kim veya mahkeme aras nda olumlu veya olumsuz yetki uyu mazl karsa, ortak y ksek g revli mahkeme, yetkili h kim veya mahkemeyi belirler. Yetkisizlik iddias Madde 18 (1) San k, yetkisizlik iddias n , ilk derece mahkemelerinde duru mada sorgusundan, b lge adliye mahkemelerinde incelemenin ba lamas ndan ve duru mal i lerde inceleme raporunun okunmas ndan nce bildirir.

9 (2) Yetkisizlik iddias na ili kin karar, ilk derece mahkemelerinde san n sorgusundan nce, b lge adliye mahkemelerinde duru mas z i lerde incelemenin hemen ba lang c nda, duru mal i lerde inceleme raporu okunmadan nce verilir. Bu a amalardan sonra yetkisizlik iddias nda bulunulamayaca gibi mahkemeler de bu hususta re'sen karar veremez. (3) Yetkisizlik kararlar na kar itiraz yoluna gidilebilir. 9109 Davan n nakli ve duru man n ba ka yerde yap lmas (1) Madde 19 (1) Yetkili h kim veya mahkeme, hukuk veya fiil sebeplerle g revini yerine getiremeyecek h lde bulunursa; y ksek g revli mahkeme, davan n ba ka yerde bulunan ayn derecede bir mahkemeye nakline karar verir. (2) Kovu turman n g revli ve yetkili olan mahkemenin bulundu u yerde yap lmas kamu g venli i i in tehlikeli olursa, davan n naklini Adalet Bakan Yarg taydan ister. (3) (Ek: 24/11/2016-6763/21 md.) Mahkeme, fiili sebepler veya g venlik gerek esiyle duru man n il s n rlar i inde ba ka bir yerde yap lmas na karar verebilir.

10 Bu karara kar itiraz yolu a kt r. Yetkili olmayan h kim veya mahkemenin i lemleri Madde 20 (1) Yetkili olmayan h kim veya mahkemece yap lan i lemler, sadece yetkisizlik nedeniyle h k ms z say lmaz. Gecikmesinde sak nca bulunan h llerde yap lan i lemler Madde 21 (1) Bir h kim veya mahkeme, yetkili olmasa bile, gecikmesinde sak nca bulunan h llerde, yarg evresi i erisinde gerekli i lemleri yapar. BE NC B L M H kimin Davaya Bakamamas ve Reddi H kimin davaya bakamayaca h ller Madde 22 (1) H kim; a) Su tan kendisi zarar g rm se, b) Sonradan kalksa bile pheli, san k veya ma dur ile aralar nda evlilik, vesayet veya kayy ml k ili kisi bulunmu sa, c) pheli, san k veya ma durun kan veya kay n h s ml ndan stsoy veya altsoyundan biri ise, d) pheli, san k veya ma dur ile aralar nda evl t edinme ba lant s varsa, e) pheli, san k veya ma dur ile aralar nda nc derece dahil kan h s ml varsa, f) Evlilik sona ermi olsa bile, pheli, san k veya ma dur ile aralar nda ikinci derece dahil kay n h s ml varsa, g) Ayn davada Cumhuriyet savc l , adl kolluk g revi, pheli veya san k m dafili i veya ma dur vekilli i yapm sa, h) Ayn davada tan k veya bilirki i s fat yla dinlenmi se, H kimlik g revini yapamaz.


Related search queries