Example: biology

SUÇ GELİRLERİNİN AKLANMASININ ... - Mevzuat Bilgi Sistemi

9971 SU GEL RLER N N AKLANMASININ NLENMES HAKKINDA KANUN Kanun Numaras : 5549 Kabul Tarihi : 11/10/2006 Yay mland : Tarih : 18/10/2006 Say : 26323 Yay mland D stur : Tertip : 5 Cilt : 46 B R NC B L M Ama ve Tan mlar Ama MADDE 1 (1) Bu Kanunun amac , su gelirlerinin aklanmas n n nlenmesine ili kin us l ve esaslar belirlemektir. Tan mlar MADDE 2 (1) Bu Kanunda ge en; a) Bakanl k: Maliye Bakanl n , b) Bakan: Maliye Bakan n , c) Ba kanl k: Mal Su lar Ara t rma Kurulu Ba kanl n , ) Koordinasyon Kurulu: Mal Su larla M cadele Koordinasyon Kurulunu, d) Y k ml : Bankac l k, sigortac l k, bireysel emeklilik, sermaye piyasalar , d n para verm

9973 Bilgi ve belge verme MADDE 7 – (1) Kamu kurum ve kuruluşları, gerçek ve tüzel kişiler ile tüzel kişiliği olmayan kuruluşlar, Başkanlık ve denetim elemanları tarafından istenilecek her türlü bilgi, belge ve bunlara ilişkin her türlü ortamdaki kayıtları, bu kayıtlara erişimi sağlamak veya okunabilir hale

Tags:

  Sistemi, Bilgi, Bilgi sistemi

Information

Domain:

Source:

Link to this page:

Please notify us if you found a problem with this document:

Other abuse

Transcription of SUÇ GELİRLERİNİN AKLANMASININ ... - Mevzuat Bilgi Sistemi

1 9971 SU GEL RLER N N AKLANMASININ NLENMES HAKKINDA KANUN Kanun Numaras : 5549 Kabul Tarihi : 11/10/2006 Yay mland : Tarih : 18/10/2006 Say : 26323 Yay mland D stur : Tertip : 5 Cilt : 46 B R NC B L M Ama ve Tan mlar Ama MADDE 1 (1) Bu Kanunun amac , su gelirlerinin aklanmas n n nlenmesine ili kin us l ve esaslar belirlemektir. Tan mlar MADDE 2 (1) Bu Kanunda ge en; a) Bakanl k: Maliye Bakanl n , b) Bakan: Maliye Bakan n , c) Ba kanl k: Mal Su lar Ara t rma Kurulu Ba kanl n , ) Koordinasyon Kurulu: Mal Su larla M cadele Koordinasyon Kurulunu, d) Y k ml : Bankac l k, sigortac l k, bireysel emeklilik, sermaye piyasalar , d n para verme ve di er finansal hizmetler ile posta ve ta mac l k, talih ve bahis oyunlar alan nda faaliyet g sterenler.

2 D viz, ta nmaz, de erli ta ve maden, m cevher, nakil vas tas , i makinesi, tarihi eser, sanat eseri ve antika ticareti ile i tigal edenler veya bu faaliyetlere arac l k edenler ile noterler, spor kul pleri ve Bakanlar Kurulunca belirlenen di er alanlarda faaliyet g sterenleri, e) (De i ik: 7/7/2011 - KHK - 646/10 md.) Denetim eleman : Vergi M fetti leri, G mr k ve Ticaret M fetti leri, Bankalar Yeminli Murak plar , Hazine Kontrol rleri, Sigorta Denetleme Uzman ve Akt erleri, Bankac l k D zenleme ve Denetleme Kurumu ve Sermaye Piyasas Kurulu Uzmanlar n , (1) f) Su geliri: Su tan kaynaklanan malvarl de erini, g) Aklama su u: 26/9/2004 tarihli ve 5237 say l T rk Ceza Kanununun 282 nci maddesinde d zenlenen su u, ifade eder.

3 _____ (1) 11/10/2011 tarihli ve 662 say l KHK nin 70 inci maddesi ile bu bentte yer alan Hazine Kontrol rleri, ibaresinden sonra gelmek zere Sigorta Denetleme Uzman ve Akt erleri, ibaresi eklenmi tir. 9972 K NC B L M Y k ml l kler ve Bilgi De i imi Kimlik tespiti MADDE 3 (1) Y k ml ler, kendileri nezdinde yap lan veya arac l k ettikleri i lemlerde i lem yap lmadan nce, i lem yapanlar ile nam veya hesaplar na i lem yap lanlar n kimliklerini tespit etmek zorundad r. (2) Kimlik tespitine esas belge nevilerini belirlemeye Bakanl k yetkili olup, kimlik tespitini gerektiren i lem t rleri, bunlar n parasal s n rlar ve konuyla ilgili di er us l ve esaslar y netmelikle belirlenir.

4 Pheli i lem bildirimi MADDE 4 (1) Y k ml ler nezdinde veya bunlar arac l yla yap lan veya yap lmaya te ebb s edilen i lemlere konu malvarl n n yasa d yollardan elde edildi ine veya yasa d ama larla kullan ld na dair herhangi bir Bilgi , phe veya pheyi gerektirecek bir hususun bulunmas halinde bu i lemlerin y k ml ler taraf ndan Ba kanl a bildirilmesi zorunludur. (2) Y k ml ler, Ba kanl a pheli i lem bildiriminde bulunuldu unu, y k ml l k denetimi ile g revlendirilen denetim elemanlar ile yarg lama s ras nda mahkemeler d nda, i leme taraf olanlar dahil hi kimseye a klayamazlar.

5 (3) Y k ml lerin hangi faaliyetlerinden dolay ve hangi us l ve esaslara g re pheli i lem bildiriminde bulunaca y netmelikle belirlenir. E itim, i denetim, kontrol ve risk y netim sistemleri ile di er tedbirler MADDE 5 (1) Bakanl k; bu Kanunun amac na uygun olarak e itim, i denetim, kontrol ve risk y netim sistemleri olu turulmas ve bu Kanunla getirilen y k ml l klere uyumu sa lamak zere, gerekli yetki ile donat lm idar d zeyde g revli tayin edilmesi de dahil, gereken tedbirlerin al nmas konusunda, i letme b y kl kleri ve i hacimlerini de dikkate alarak y k ml leri ve uygulamaya ili kin us l ve esaslar belirlemeye yetkilidir.

6 Devaml Bilgi verme MADDE 6 (1) Y k ml ler taraf olduklar veya arac l k ettikleri i lemlerden, Bakanl k a belirlenecek tutar a anlar Ba kanl a bildirmek zorundad rlar. (2) Devaml Bilgi verme kapsam ndaki i lem t rleri, bilgilerin ne ekilde ve hangi s relerde verilece i, kapsam d nda tutulacak y k ml ler ile uygulamaya ili kin di er us l ve esaslar Bakanl k a belirlenir. (3) Bu Kanunun uygulanmas na ili kin olarak, y k ml ler d ndaki kamu kurum ve kurulu lar ile kamu kurumu niteli indeki kurum ve kurulu lardan da Ba kanl a devaml Bilgi vermeleri istenebilir.

7 Kimlerin, hangi us l ve esaslara g re devaml Bilgi verece i y netmelikle belirlenir. 9973 Bilgi ve belge verme MADDE 7 (1) Kamu kurum ve kurulu lar , ger ek ve t zel ki iler ile t zel ki ili i olmayan kurulu lar, Ba kanl k ve denetim elemanlar taraf ndan istenilecek her t rl Bilgi , belge ve bunlara ili kin her t rl ortamdaki kay tlar , bu kay tlara eri imi sa lamak veya okunabilir hale getirmek i in gerekli t m Bilgi ve ifreleri tam ve do ru olarak vermek ve gerekli kolayl sa lamakla y k ml d r. (2) Yukar daki f kraya g re talepte bulunulanlar savunma hakk na ili kin h k mler sakl kalmak kayd yla, zel kanunlarda yaz l h k mleri ileri s rerek Bilgi ve belge vermekten ka namazlar.

8 Muhafaza ve ibraz MADDE 8 (1) Y k ml ler, bu Kanunla getirilen y k ml l klere ve i lemlerine ili kin her t rl ortamdaki; belgeleri d zenleme tarihinden, defter ve kay tlar son kay t tarihinden, kimlik tespitine ili kin belgeleri ise son i lem tarihinden itibaren sekiz y l s reyle muhafaza ve istenmesi halinde yetkililere ibraz etmekle y k ml d r. Eri im Sistemi MADDE 9 (1) Kanunlar veya faaliyet konular gere ince, ekonomik olaylara, servet unsurlar na, vergi m kellefiyetlerine, n fus bilgilerine ve yasa d faaliyetlere ili kin kay t tutan kamu kurum ve kurulu lar ile kamu kurumu niteli indeki kurum ve kurulu lar n Bilgi i lem sistemlerine Bakanl k ve ilgili Bakanl n veya kamu kurumu niteli indeki kurum ve kurulu lar n yetkili organlar n n birlikte belirleyece i us l ve esaslar dahilinde Ba kanl k a eri im Sistemi kurulabilir.

9 (2) T rkiye Cumhuriyet Merkez Bankas hari kamu sermayeli bankalar ile kamu iktisad te ebb sleri birinci f kra kapsam d ndad r. Elektronik tebligat MADDE 9/A- (Ek: 18/6/2014-6545/87 md.) (1) Bu Kanun ve 7/2/2013 tarihli ve 6415 say l Ter rizmin Finansman n n nlenmesi Hakk nda Kanunun uygulanmas kapsam nda yap lacak tebligatlar, 11/2/1959 tarihli ve 7201 say l Tebligat Kanununun 7/A maddesinde d zenlenen elektronik tebligata ili kin usullere ba l olmaks z n, elektronik ortamda tebli edilebilir ve tebligata elektronik ortamda cevap verilmesi istenebilir.

10 Bu ekilde yap lan tebligatlar kar tarafa ula t nda tebli edilmi say l r. (2) Ba kanl k, elektronik ortamda yap lacak tebligatla ilgili her t rl teknik altyap y kurmaya veya kurulmu olanlar kullanmaya, tebli e elveri li elektronik adres kullanma ve cevaplar n elektronik ortamda verilmesi zorunlulu u getirmeye, elektronik ortamda tebli yap lacaklar ile elektronik ortamdaki tebligata ili kin di er usul ve esaslar belirlemeye yetkilidir. Y k ml lerin korunmas MADDE 10 (1) Bu Kanun gere ince y k ml l klerini yerine getiren ger ek ve t zel ki iler hi bir ekilde hukuk ve ceza bak mdan sorumlu tutulamaz.


Related search queries