Example: confidence

1877 TAŞKIN SULARA VE SU BASKINLARINA KARŞI …

1877. TA KIN SULARA VE SU BASKINLARINA KAR I. KORUNMA KANUNU(1). Kanun Numaras : 4373. Kabul Tarihi : 14/1/1943. Yay mland Resm Gazete : Tarih : 21/1/1943 Say : 5310. Yay mland D stur : Tertip : 3 Cilt : 24 Sayfa : 198. Madde 1 Y ksek seviye g steren umumi ve hususi, kapal veya akarsular n ta masiyle su alt nda kalan veya su bask nlar na u rayabilecek olan sahalar n s n rlar Cumhurba kan karar . ile tesbit ve ilan edilir. (2). Madde 2 Birinci madde h k mlerine g re tesbit ve ilan edilen sahalar n s n rlar i inde sular n akmas na engel olan bina, tesisler, fidan, a a , set, savak gibi manialarla de irmen ve sulama arklar hakk nda a a daki h k mler tatbik olunur: a) Bina ve tesisler hakk nda istimlak h k mlerine g re muamele yap l r.

1879 Yardıma giden komúu köy ve kasabalar halkı da ellerinde bulunan alat ve malzeme ve va-sıtaları, ameliyatı idare edenlerin emrine vermeğe mecburdurlar.

Information

Domain:

Source:

Link to this page:

Please notify us if you found a problem with this document:

Other abuse

Transcription of 1877 TAŞKIN SULARA VE SU BASKINLARINA KARŞI …

1 1877. TA KIN SULARA VE SU BASKINLARINA KAR I. KORUNMA KANUNU(1). Kanun Numaras : 4373. Kabul Tarihi : 14/1/1943. Yay mland Resm Gazete : Tarih : 21/1/1943 Say : 5310. Yay mland D stur : Tertip : 3 Cilt : 24 Sayfa : 198. Madde 1 Y ksek seviye g steren umumi ve hususi, kapal veya akarsular n ta masiyle su alt nda kalan veya su bask nlar na u rayabilecek olan sahalar n s n rlar Cumhurba kan karar . ile tesbit ve ilan edilir. (2). Madde 2 Birinci madde h k mlerine g re tesbit ve ilan edilen sahalar n s n rlar i inde sular n akmas na engel olan bina, tesisler, fidan, a a , set, savak gibi manialarla de irmen ve sulama arklar hakk nda a a daki h k mler tatbik olunur: a) Bina ve tesisler hakk nda istimlak h k mlerine g re muamele yap l r.

2 Bu bina ve tesis- lerin arsalar ve biti ik arazileri sahiplerinin faydalanabilecekleri durumda ise, bunlar n k ymetleri istimlak bedelinden indirilir ve arsa veya arazi sahiplerine terkedilir. b) Fidan, a a ve asmal klarla esasl bent ve savaklar belediye s n r i inde ise belediye enc meninin, bu s n r d nda ise vilayet daimi enc meninin se ece i vukuf ehli taraf ndan k ymetleri takdir edilerek, bedelleri sahiplerine pe inen dendikten sonra kald r l r veya y k l r. Bunlar n takdir olunan k ymetleri i in tebli tarihinden itibaren be g n zarf nda ilgililerce vilayet idare heyetlerine itiraz edilebilir. Vilayet idare heyetlerinin nihayet bir ay i inde karar vermeleri laz md r.

3 Bu kararlar icray durdurmaz. Ancak bu f kra h km dairesinde kald r lacak veya y k - lacak olan fidan, a a ve asmal klarla bent ve savaklar n k smen veya tamamen ba ka yerlere nakli i in sahiplerince alakal makamlara yaz ile vukubulacak m racaatlar zerine l zumlu ve m mk n m hletler verilir. Bu hallerde takdir edilmi olan bedellerden nakledilen k s mlara isabet eden miktarlar indirilir. Kald r lan fidan, a a ve asmal klar n arazisi sahiplerince hi bir surette kullan lm yacak hale girmi bulunursa, bunlar da (a) f kras h k mlerine g re istimlak olunur.. (1) Bu kanunun, 15/5/1959 tarih ve 7269 say l Umumi Hayata M essir Afetler Dolay s ile Al nacak Tedbir- lerle Yap lacak Yard mlara Dair Kanun'a ayk r h k mleri 51.

4 Maddesinin (a) bendi ile y r rl kten ka l- d r lm t r. (2) 2/7/2018 tarihli ve 698 say l KHK'nin 18 inci maddesiyle, bu maddede yer alan Naf a Vekaletinin teklifi zerine cra Vekilleri Heyetinin ibaresi Cumhurba kan eklinde de i tirilmi tir. 1878. c) Yukar ki f kralara g re takdir edilecek bedeller Naf a Vekilli ince denir. Ancak Dev- let ve belediyeye ve hususi idarelerle k y h kmi ah slar na (veya Vak flar daresine) ait olan bina, tesisler, fidan, a a ve asmal klarla di er manialar i in hi bir tazminat verilmez. (1). d) Adi bent ve setlerle it dolma ve toprak birikintisi gibi manialar da hi bir tazminat ve- rilmeksizin kald r l r.

5 E) Bask n sahalar n n d ndaki de irmenlere, s nai tesisleri veya ekim sahalar na giden ve su bask n sahas ndan ge en ark ve kanallardan zararl olanlar n fenni icaplara uygun olarak d zel- tilmeleri i in sahiplerine kafi bir m hlet verilir. Bu m ddetin sonunda d zeltilmedikleri takdirde yukar daki h k mler tatbik olunur. Madde 3 Birinci madde h k mleri dairesinde tesbit ve ilan edilmi olan s n rlar i inde tesisat, in aat veya tadilat yapmak, fidan veya a a dikmek yasakt r. M saade verilmesi, Su leri M d r n n, bulunm yan yerlerde Naf a M d r n n fenni mahzur olmad hakk nda rapor ver- mi olmas na ba l d r. Birinci f kra h km ne muhalif olarak izin istihsal edilmeden yap lan ve suyun akmas na veya su seviyesinin y kselmesine tesiri olan tesisat, in aat veya tadilat, dikilen fidan veya a a lar mahalli Su leri M d r n n, yoksa Naf a M d r n n teklifi zerine valinin karariyle y kt r l r veya kald r l r ve bu hususta yap lan masraflar sahiplerinden al n r.

6 Madde 4 Daimi bak ma tabi olsun olmas n kenar ve setlerin ta k n sularla y k lma teh- likesine veya halk n su afetine maruz bulundu unu g renler, bunu derhal mahallin Su leri, Naf a M d r ve te kilat na veya en yak n muhtarlara, jandarma dairelerine veyahut m lkiye amirlerine haber verme e mecburdurlar. Bu mecburiyet, sular n kabarma ve ta mas mevsimlerinde halka ilan edilir. Madde 5 Tehlikenin a a m ntakalara s rayeti ihtimali varsa keyfiyet o m ntakalara da en seri vas talarla ihbar olunur. Madde 6 Ta k n sularla kenar ve setlerin y k lma ve yar lma tehlikesine maruz bulun- mas veya yak n arazinin su bask n na u ramas gibi hallerde, hadisenin vukubuldu u mahallin en b y k m lkiye memurunun emriyle tehlike ile kar la an k y ve kasabalar n 18 ya n bitirip 50.

7 Ya n doldurmam bulunan erkekleri, ellerinde bulunan ve y k nt lar d zeltme e yarayacak her t rl alat, edevat ve malzeme ve vas talarla tehlike yerine yard ma ko ma a ve g sterilen i lerde al ma a mecburdurlar. K yl n n temin edemiyece i anla lan l zumlu vas talar Naf a Vekilli i nceden kafi miktarlarda ve ta k n sahalar nda bulundurur. Tehlike ile kar la an veya tehlikeye u rayan mahaller halk ile bu afetin nlenemiyece i anla ld takdirde, tehlike m ntakas d nda kalan kom u k y ve kasabalar halk da birinci f kra h k mleri dairesinde yard ma a r l rlar. Bunlar da g sterilen i lerde al ma a mecburdurlar. M lki idare m ntakas ayr dahi olsa kom u k y ve kasaba halk tehlikeye maruz mahallin en b y k m lkiye memurunun bu yoldaki emirlerini yerine getirmekle m kelleftir.

8 U kadar ki bu kom u k y ve kasabalar n ba l bulundu u vilayet veya kazaya derhal mal mat verilir ve yard m istenilir.. (1) Bu benddeki (veya vak flar idaresine) eklindeki ibare Anayasa Mahkemesi'nin 22/7/1970 tarih, E. 1969/35, K. 1969/70 say l karar ile iptal edilmi tir. 1879. Yard ma giden kom u k y ve kasabalar halk da ellerinde bulunan alat ve malzeme ve va- s talar , ameliyat idare edenlerin emrine verme e mecburdurlar. Vali ve kaymakamlarla nahiye m d rleri ve k y muhtarlar ve civardaki askeri ve jan- darma, g mr k muhafaza ve orman koruma k ta komutanlar mafevklerinden emir beklemeksizin tehlike ile kar la an yerlere yard mc g ndermek ve icab nda bizzat tehlike yerine gitmekle m - kelleftirler.

9 Madde 7 Alt nc maddede yaz l m kelleflerin nceden k y ve belediyelerce iki er n s- ha defterleri tanzim ve ta k n sahas n n tabi oldu u vilayet makam nca tasdik olunarak birer n shas k y muhtarlar na, belediye reislerine ve birer n shas da mahallin en b y k m lkiye memuruna tevdi edilir. L zumu halinde m kellefler bu defterler mucbince i e davet ve sevkolu- nurlar. Madde 8 Tehlike b y k ve geni g r n rse koruma i lerini idare eden amir, gerek o mahalde ve gerek o civarda bulunan askeri ve m lki veya hususi, tahlis i lerinde faydal te ekk l ve vas talardan yard m isteme e ve bu hususta kendisine m racaat olunan her makam da derhal yard m etme e mecburdur.

10 Madde 9 Yukar ki maddelerde yaz l koruma i lerinde al anlar n beraberlerinde getir- dikleri veya ameliyat idare edenlerin emrine verdikleri alat ve edevat ve malzeme ve vas talardan k r lan veya kaybolanlar n bedelleri H k met e sahiplerine denir. Madde 10 Ta k n tehlikesine maruz bulunan yerlere geleceklerin muayyen tarifeli vas - talarla hareket etmeleri takdirinde, nakliye cretleri H k met e denece i gibi m stacel hallerde salahiyetli memurlar n g sterecekleri l zum zerine bunlar kamyon, araba gibi di er vas talarla g nderilir. Bunlar n nakliye cretleri de H k met e denir. Bu i lerde al t r lanlara bu mesaile- rine mukabil cret verilmez.


Related search queries